Na jesen kreće Srednja škola Umag

Vili Bassanese poziva istarske osmaše da gimnaziju upišu u Umagu

09.07.2024 - 11:36
Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga
Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga

Grad Umag, koji je u bivšoj državi bio samo mjesna zajednica u sklopu Općine Buje, najviše je napredovao i narastao posljednjih godina, pa je po broju stanovnika već pretekao i Labin, te je sada četvrti grad po veličini u Istri, iza Pule, Poreča i Rovinja.

Političko vodstvo Istarske županije dugo nije htjelo prihvatiti novu realnost, pa je godinama ignoriralo inicijativu umaškog gradonačelnika Vilija Bassanesea da se i u Umagu izgradi srednja škola.

 

Naposljetku je Grad Umag školu izgradio vlastitim sredstvima (umaška srednja škola jedina je u Istri koju je izgradio Grad, odnosno jedinica lokalne samouprave, a ne Županija), ali do samostalne ustanove još će morati čekati jer mrežu srednjih škola određuje država, uz prethodni prijedlog Županije. Do tada će Srednja škola Umag funkcionirati kao izdvojeni pogon Obrtničke škole Buje.

Iako je prvotnom mrežom bilo predviđeno preseljenje Gospodarske škole Buje u Umag, Grad Umag je, s ciljem sprječavanja gašenja obrazovnih programa u Bujama i razvoja Buja općenito, predložio otvaranje potpuno novih obrazovnih programa u budućoj Srednjoj školi Umag, temeljem čega je odlučeno da će u budućoj Srednjoj školi Umag za početak biti otvoreni programi 'Prirodoslovno-matematička gimnazija' i Jezična gimnazija'.

Ovdje valja naglasiti i da se dolaskom Borisa Miletića na dužnost župana promijenio odnos Županije prema Gradu Umagu, pa je u svibnju dogovoreno da će opremanje škole zajednički financirati Grad Umag i Istarska županija, a Županija je dala načelnu podršku za osnivanje ustanove – srednje škole u Umagu, no za sada još nije osnovana.

Inače, nova srednja škola prostire se na tri etaže s oko 3500 četvornih metara površine te sadrži 23 prostorije za učionice, kabinete i praktikume te sve ostale sadržaje po najzahtjevnijih standardima i potrebama za kvalitetan i siguran boravak.

Na jesen će tako prva generacija učenika zakoračiti u školske klupe Srednje škole Umag, a kako bi stimulirali da se što više osmaša s područja Umaga upiše u novu školu, ali i privukli učenike iz drugih dijelova Istre, u Gradu Umagu su nedavno donijeli odluku kojom je će se svim učenicima koji upišu 1. razred srednje škole u Umagu, bez obzira odakle putuju, plaćati prijevoz u Umag.

Istovremeno, donijeta je i odluka da Grad Umag od jeseni više neće sufinancirati prijevoz učenika prvih razreda koji su gimnazijske programe upisali u drugim gradovima.

Srednja škola Umag

Od gradonačelnika Bassanesea zatražili smo da nam dodatno pojasni ovu odluku: „Umag, kao jedan od većih i razvijenijih gradova u Istri, jedini nije imao srednju školu. Želja je bila da našim mladim sugrađanima omogućimo školovanje u vlastitom gradu i smanjimo potrebe putovanja u druge sredine. Izgradnjom suvremenog i funkcionalnog objekta ta je zamisao postala stvarnost. Brojne generacije mladih Umažana školovale su se u drugim gradovima. Primjerice, samo u školskoj godini 2023./2024. preko 400 učenika srednjih škola putovalo je svakodnevno ili tjedno, pri čemu je prosječno putovanje od kuće do škole i povratka u prosjeku trajalo dva sata, a da ne govorimo o visokim troškovima prijevoza usprkos sufinanciranju države i Grada Umaga. Dostupnost srednje škole u Umagu, za dio učenika nedvojbeno nudi nove mogućnosti i kvalitetu života“, kazao je gradonačelnik Umaga te nastavio:

„Dakako naša srednja škola otvorena je i za sve učenike diljem Istre neovisno o mjestu prebivanja koji u Umagu žele upisati jezičnu i prirodoslovno-matematičku gimnaziju. Grad Umag će u tu svrhu sufinancirati u cijelosti razliku troška prijevoza do pune cijene mjesečne karte koju država ne pokriva. To smatramo našom strateškom obvezom s obzirom na visinu ulaganja u obrazovanje“, rekao je Bassanese za Istarski.hr dodavši da im je konačni cilj stvoriti centar izvrsnosti srednjoškolskog obrazovanja u sjeverozapadnom dijelu Istre u svakom smislu počev od prostornih uvjeta, uvjeta boravka, sigurnosti pa do kvalitete obrazovnog dijela.

„Svjesni smo činjenice da će prva godina biti puna izazova, ali ne odustajemo jer znamo da nudimo perspektivu i alternativu sa svojim rješenjima. Svima koji namjeravaju upisati programe srednjoškolskog obrazovanja u Umagu želimo dobrodošlicu i uspješno školovanje“, rekao je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese. (Nenad Čakić)

Tweet

Posljednje novosti