Veliki dan za Novigrad

Kreće izgradnja Talijanske osnovne škole

08.07.2024 - 23:24
Snimio: Milivoj Mijošek
Snimio: Milivoj Mijošek

Uskoro započinje realizacija još jednog kapitalnog projekta na području obrazovanja, a riječ je o izgradnji školske zgrade Talijanske osnovne škole Novigrad-Scuola elementare italiana Cittanova. Radi se o projektu ukupne vrijednosti veće od 4 milijuna eura kojeg zajednički financiraju Istarska županija, Grad Novigrad-Cittanova i Talijanska unija. 

Nakon potpisivanja ugovora o izvođenju radova župan Boris Miletić je izrazio veliko zadovoljstvo još jednom u nizu investicija u istarsko obrazovanje, ponovivši da je navedeno područje, uz zdravstvo i socijalnu skrb, prvi vrhu prioriteta. U ovome mandatu, naglasio je župan, kapitalna ulaganja Županije u obrazovanje povećana su za čak 61 posto, u odnosu na prethodno razdoblje.

„Ovo je doista jedan veliki i svečani dan za Istarsku županiju i svi smo sretni. Znamo da je prošlo određeno razdoblje od kada je inicijativa započela, ali današnjim potpisivanjem ugovora kreće realizacija same izgradnje, a završetak radova je planiran za 15 mjeseci. Imati adekvatne prostorne uvjete za rad i učenje, jedan su od temelja obrazovanja i ono čemu mi u Istarskoj županiji težimo. Izgradnjom školske zgrade naša će djeca, ali i učitelji imati znatno bolje prostorne uvjete i novu opremu“, istaknuo je župan Miletić, zahvalivši se Gradu Novigradu-Cittanova i Talijanskoj uniji na suradnji i zajedništvu.

Gradonačelnik Novigrada Anteo Milos kazao je kako se radi o velikom danu za taj grad jer konačno kreće u realizaciju ono što već 10 godina planiraju kroz projektnu dokumentaciju i projektiranje, te na kraju i kroz tri kruga natječaja. "Sve je to iza nas i zaboravit ćemo na ono što je bilo jer je danas slavljenički dan. Ova škola nije samo infrastruktura, već je i poticaj za obrazovanje, za stvaranje ambijenta gdje će naša djeca imati uvjete za razvijanje svojih talenata i želja, kao i stvaranje neke bolje budućnosti u gradu. No, ono što je posebno bitno je da je ova škola kamen temeljac za očuvanje talijanske nacionalne kulture na ovom prostoru“, rekao je gradonačelnik Milos, zahvalivši pritom županu Miletiću, njegovim prethodnicima, Zajednici Talijana u Novigradu i saborskom zastupniku Furiju Radinu.

„Novigrad će imati svoju školu na talijanskom jeziku nakon mnogo godina, a naši će sunarodnjaci rasti i moći će razvijati svoj identitet, jezik i kulturu. Od osnutka Talijanske unije 1991. godine značajno smo ulagali u naše dječje vrtiće osnovne i srednje škole, a diljem Istre, Kvarnera pa čak i u Dalmaciji, gradili smo ili restaurirali objekte, te nabavljali opremu. Važno je imati modernu zgradu, ali i kvalitetnu školu koja će znati učiti djecu o jeziku, kulturi i povijesti, ali i vrijednostima talijanskog društva i kulture“, rekao je nakon svečanosti potpisivanja ugovora predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul. (IHR)

Tweet

Posljednje novosti