PIŠE IGOR RADIĆ

BEPO U DEPRESIJI: On voli bukaletu, a sin wine & music

0
Snimio: M. Mijošek
Snimio: M. Mijošek

Siesta u lokalnom restoranu. Penzići za susjednim stolom krijepe se vinom i ćakulom. Najveseliji barba, dovoljno glasan i za širu publiku, udara ritam atmosferi. Domišlja se kako je ono bio ugostio - i nasamario! - rođaka iz Amerike.

„Mi je počeja govoriti da neće jisti ni puretinu, ni piletinu. I, ča da delan? Zmišlja san sve nike moderne nazive. Špjegiva san mu da je to meso učinjeno 'a la parisien', a uvo da je na… Ma, ne znan više ni sam ča san zlaga. Njemu se je to pježalo, tri dana je naš Merikan hlapa to letuće, i purana i kokoš. Boljega mesa da ni prova! Valje mene je trbuh bolija“, živopisno je prepričavao veteran.

 

Tako me nasmijao da mi je komad boškarina zapeo u grlu. Ok, vjerojatno je majstor frizirao priču. Ali htio je, shvatili ste, reći da ne voli razmažence po pijatu, koji ni sami ne znaju što žele.

Ogolio je u jednoj dosjetci, barem ako mene pitate, tu današnju zasićenost preširokim izborom ića i pića. Kakav zdravi otklon od one ekipe koju inače pogodim u rijetkim prilikama kada se počastim ručkom vani; ekipe koja jela naručuje kao da prodire u sam bitak, a ne u običan batak! Dok oni odaberu jelo, ja već otvaram treću biru.

Razbijaju ti gastro nomadi glavu do dugo u noć o tome da li bi nešto mesno na posteljici od kesten pirea, riblje na kremi od celera, sladoled na emulziji od ne-znam-čega… Konobari koji ih služe strpljiviji su od navijača Hajduka. „Ne znaju ljudi više ča bi in guzica!“, znala je dobro primijetiti moja frizerka.

A i one zgode sa svih tih wine & music evenata što se organiziraju češće od hodova za život. Kako se tek tamo ekipa nadmeće osjetljivim nepcima! Bude više eno-znalaca nego izbornika nogometne reprezentacije.

Jednom sličnom prilikom, nekakvoj vinskoj probi, moj nezaboravni, nešto iskusniji kolega pogodio je u sridu komentirajući: „Poglej ih kako sad svi vrtiju te mižole. A prvo, kad si čoviku ponudija vino i reka mu 'Pij, Bepo!', on bi napro potega z bukalete zajno dva deca u tiru. Obrisa bi se u rukav od košulje pak bi, onako svi potan od kampanje, uzdahnuja: 'Ovaaa, sad je laglje!'.

„A sad je Bepo žalostan, jer mlade, vidiš, boliju zglobovi, ma ne od dela. Oni bi, ti mlajuhi, samo mižole vrtili i na wine & music hodili“, zaokružio je priču netko pametan iz društva. (Igor Radić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa