Motivacija, rast i inovacije

Prije pet godina odlučile smo se za ovaj posao. Nismo pogriješile!

0
Vanesa Šuran i Petra Sinčić (Milivoj Mijošek)
Vanesa Šuran i Petra Sinčić (Milivoj Mijošek)

Svaki dobar menadžer zna da se uspješnost jedne tvrtke u značajnoj mjeri temelji na motiviranosti i uspješnosti njezinih zaposlenika. Zadovoljni zaposlenici ključni su za postizanje poslovnih ciljeva i stvaranje pozitivne radne atmosfere, te stoga ulaganja u taj segment predstavljaju veliku investiciju u budućnost i uspjeh te tvrtke.

 

Rezultati istraživanja koja se provode među zaposlenicima pokazuju da su u porečkom Valamaru toga itekako svjesni, te je najveća hrvatska turistička kompanija već godinama najpoželjniji domaći poslodavac u turizmu, ali i dugogodišnji član društva najboljih poslodavaca u Hrvatskoj.

Prilika za kreativni posao

Presudni faktori za taj status svakako su harmonični odnosi na radnom mjestu, sigurnost radnog mjesta i socijalna odgovornost poslodavca, kao i vodstvo u sektoru, visina plaće i ostali benefiti koje poslodavac nudi. Ulaganje u zaposlenike, kažu o ovoj turističkoj kompaniji, jedan je od primarnih ciljeva poslovanja Valamara, te najveća hrvatska turistička kompanija iz godine u godinu u tom segmentu dodatno podiže ljestvicu u turističkom sektoru i uvodi nove pogodnosti za svoje zaposlenike.

Petra Sinčić u Valamar je stigla prije pet godina s diplomom magistrice informatike i zaposlena je na poziciji CRM voditelja. “Po završetku studija tražila sam posao u struci, a kako mi je želja bila da to ne bude “čista” informatika nego nekakav spoj više različitih područja privukao me Valamarov natječaj za suradnika za e-mail marketing koji se činio kao dobra prilika za zanimljiv i kreativan posao. Dobila sam taj posao i kroz njega doista puno naučila o kompaniji i sektoru turizma u koji sam stigla, a zatim kroz godine, kako sam više tehnička osoba, prešla sam u odjel CRM-a, odnosno upravljanja odnosa s kupcima, u kojem sam zadužena za implementacije različitih sustava i kanala komunikacije s našim gostima. Ukratko, u Valamaru sam dobila priliku raditi sve ono čemu sam se po završetku studija nadala, te novim kolegama koje stižu u tvrtku volim kazati - ako su ti prilikom zapošljavanja obećali dinamičan posao, vjeruj mi to će ti i ispuniti!”, kaže Petra.

Krov nad glavom

Petra je iz središnje Istre i zbog ovog je posla preselila bliže Poreču, a život u destinaciji u kojoj radi olakšava joj Valamarov program Krov nad glavom kojim se stalnim zaposlenicima i stalnim sezoncima u mjeri V+3 nudi mogućnost ostvarenja dodatka za najam stana u iznosu do 500 eura mjesečno. Program je namijenjen djelatnicima i njihovim obiteljima koji stanuju ili žele stanovati u destinaciji kroz cijelu godinu, a koji si do sada nisu mogli priuštiti adekvatan stambeni prostor zbog visokih cijena najma u turističkim destinacijama. 

“Jedan od razloga zbog kojih sam željela posao u Valamaru je i taj što je ta tvrtka bila na glasu kao sredina u kojoj se može dugoročno graditi karijera, odnosno mogućnost da se kad osjetite da ste neki posao “prerasli” možete specijalizirati u jako puno drugih područja. Dolaskom u tvrtku potvrdilo se i sve ono što sam čula o brojnim benefitima koje mogu imati kao zaposlenica Valamara, a jedan od tih je i program Krov nad glavom koji mi je omogućava život bliže moru što mi, uz današnje cijene nekretnina i najma stanova, bez pomoći tvrtke ne bi bilo izvedivo.”, kaže Petra.

Uz taj, kaže, izuzetno joj je drag i program Family&Friends koji zaposlenicima, njihovoj obitelji, prijateljima i poslovnim partnerima nude se povlaštene cijene smještaja do čak 50 posto popusta u svim Valamarovim hotelima i kampovima od Dubrovnika do Istre ili u Austriji. Često koristi i ValamArtist karticu zahvaljujući kojoj su zaposlenicima dostupni brojni popusti na više od 300 prodajnih mjesta, organizirane sportske aktivnosti i izleti te 30 posto popusta na hranu i piće u Valamarovim restoranima i barovima. 

Prava odluka

Family&Friends program jedan je od najdražih benefita i Petrinoj kolegici Vanesi Šuran koja je stigla u Valamar dva mjeseca prije nje sa zanimljivom diplomom profesorice povijesti, engleskog jezika i književnosti. “Nakon diplome radila sam kratko vrijeme u osnovnoj i srednjoj školi, no kako sam kroz cijelo vrijeme studija bila uključena u razne digitalne projekte i sama se dodatno obučavala u tom smjeru, imala sam želju profesionalno se okušati u tom području, te je kroz prijavu na Valamarov natječaj i dobila priliku realizirati. Dobila sam posao u CRM-u i pet godina kasnije mogu samo kazati da sam sretna i zadovoljna što sam donijela pravu odluku. U Valamaru sam dobila prilike raditi u digitalnom marketingu i sudjelovati u razvoju projekta naše web trgovine Valfresco direkt, a zadnje tri godine sam voditeljica web prodaje.”, kaže Vanesa.

Poput brojnih drugih kolega u Valamaru koji žive u destinacijama ili su se trajno doselili ove  će godine i Vanesa dobiti dodatnih 400 eura neto u okviru mjere „Živi destinaciju“ kojom kompanija potiče cjelogodišnji rad i lokalno zapošljavanje.

U 8 turističkih destinacija Valamar u sezoni zapošljava više od 8 tisuća djelatnika u hotelima, ljetovališta i kampovima u Hrvatskoj i Austriji. Najznačajniji udio u strukturi zaposlenika ima domicilno stanovništvo, a taj je udio lani iznosio 83 posto.

Kako bi zajednički rasli i pružali najbolju uslugu u turizmu Valamarovi zaposlenici uključeni su u Valamar Excellence, krovni edukacijski program cjeloživotnog učenja i stjecanja znanja kroz edukacije i treninge za poslovanje u turizmu i ugostiteljstvu. Uz edukacije i treninge koji se održavaju uživo, svi zaposlenici imaju i pristup platformi PERO na kojoj se nalaze digitalne edukacije koje pokrivaju niz tema i koje se mogu koristiti kada zaposlenicima to najviše odgovara.

Suradnja s pet fakulteta

Zaposlenicima koji su poput Vanese na voditeljskih pozicijama na raspolaganju je i dvogodišnji modularni program edukacija u turizmu V-Executive, namijenjen upoznavanju trendova, stjecanju novih znanja u struci, razumijevanju primjene inovacija i promicanju organizacijske kulture koja je okrenuta znanju i napretku.. Program se realizira u suradnji s Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Ekonomskim fakultetom Split, Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Fakultetom ekonomije i turizma Pula i Sveučilištem u Dubrovniku, a sastoji se od 19 modula.

Spomenimo za kraj i V-Akademiju, interni razvojni program i dio Valamar treninga koji predstavlja sustav obrazovanja i stručnog usavršavanja za buduće voditelje odjela u operacijama. Program traje godinu dana te okuplja najbolje talente u hotelskim operacijama koji se kroz niz edukacija, mentorstva i iskustva rada u raznim odjelima spremaju za preuzimanje odgovornijih voditeljskih uloga. (Milan Pavlović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa