Oglasio se USKOK

Poznati novi detalji o dilerima sa sjevera Istre

04.07.2024 - 08:38
Umag (Snimio Milivoj Mijošek)
Umag (Snimio Milivoj Mijošek)

Nakon velike akcije USKOK-a i policije koja se zbila u utorak, a kada je uhićeno više osoba s područja Buja i Umaga zbog sumnje na zločinačko udruživanje radi preprodaje droge, oglasio se i USKOK.

Naime, USKOK je na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a donio rješenje o provođenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana inicijala G.S., P.Đ., D.P. i V.Š. (1967., 1958., 1980., 1972.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

 

Osnovano se sumnja da je prvookrivljeni., u razdoblju od 26. travnja 2023. do 2. srpnja 2024. u Umagu i drugim mjestima u Hrvatskoj, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike uz prethodni dogovor da će prvookrivljeni nabavljati kokain kojeg će potom drugookrivljeni preuzimati u Sloveniji i prevoziti ga u Hrvatsku te skladištiti zajedno s prvookrivljenim., a svi zajedno će tako pribavljenu drogu prodavati radi stjecanja materijalne dobiti.

Privođenje jednog od osumnjičenih

Tako je prvookrivljeni u Sloveniji nabavio najmanje 436,9 grama kokaina za najmanje 13.100 eura. Kokain su zatim prvookrivljeni i drugookrivljeni skrivali na adresama stanovanja u Bujama, a prvookrivljeni i u svom poslovnom prostoru u Umagu. U tim su prostorima drogu vagali i miješali je s tvarima za povećanje mase te ju pakirali u manje paketiće. Tako prepakiranu drogu je prodavao prvookrivljeni osobno ili posredstvom drugookrivljenog koji je, sukladno dogovoru s prvookrivljenim, drogu prodavao i posredstvom preostale dvojice okrivljenika, a novac dobiven prodajom droge je predavao prvookrivljenom.

Na opisani način okrivljenici su prodajom kokaina ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 31.038,30 eura i to prvookrivljeni najmanje 15.000 eura, drugookrivljeni najmanje 12.652,80 eura, trećeokrivljeni najmanje 1.398 eura te četvrtookrivljeni najmanje 4.860,00 eura.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika, što je sud i prihvatio zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. (M.R.)

Tweet

Posljednje novosti