GRAD pula IMA NOVI PRIJEDLOG

Skraćen rok za povećanje plaća vrtićima. U ponedjeljak nova runda pregovora

0
Pročelnik Aldo Rojnić, dogradonačelnica Ivona Močenić, gradonačelnik Filip Zoričić i pročelnica Ivana Sokolov
Pročelnik Aldo Rojnić, dogradonačelnica Ivona Močenić, gradonačelnik Filip Zoričić i pročelnica Ivana Sokolov

"Ponudili smo određeni ritam povećanja plaća u vrtićima. Predlažemo da se rok od dvije i pol godine skrati na godinu i pol. Potom da prva tranša u rujnu ne bude tri posto, nego 15 posto, pa u siječnju iduće godine šest posto, te ostatak do ožujka dogodine. Mislim da je to i više nego dobro. Samo u ovoj godini smo povećali plaće za 27 posto, ukupno povećanje bit će 30 posto, što bi značilo u jednom mandatu ove gradske uprave ukupno povećanje od 51 posto", kazao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić na konferencij za medije koja se danas održala u Komunalnoj palači, odmah nakon sastanka sa zaposlenicima pulskih vrtića i predstavnicima Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. Usput dodaje da povećanja dosad, tijekom tri prethodna mandata, uopće nije bilo.

Podsjetimo, država je nedavno izglasala zakon po kojem se plaće u vrtićima moraju ujednačiti s onima u školama. No, kako su gradovi i općine ti koji servisiraju plaće vrtićima, a država školama, došlo je do nemalih problema u pojedinim gradovima i općinama. Kako bilo, do usklađenja treba doći silom zakona, te se u Puli pregovori oko te teme vode već dugo, a prošlog je tjedna došlo i do štrajka upozorenja, o čemu smo pisali.

"U razdoblju usklađivanja Grad mora izdvojiti četiri milijuna i 160 tisuća eura. Veliki su to izdaci. S ovim prijedlogom usklađivanja ići ćemo i na Gradsko vijeće. Sada ćekamo odgovor sindikata na naš prijedlog, u ponedjeljak u 13 sati imamo ponovno sastanak", najavljuje Zoričić. Ipak, u nastavku je spomenuo i nešto što možda i neće pomoći u daljnjim pregovorima.

"Jučer smo dobili dopis ostalih zaposlenika vrtića, voditelja pravnih i općih poslova, voditelja računovodstva, zdravstvenih voditelja, referenata za kadrovske poslove, referenata za zaštitu na radu. Smatraju da su izjave pojedinih sindikalnih povjerenika - da se bore za povećanje svih plaća - zapravo netočna. Oni se očito osjećaju zapostavljenima. Što se tiče privatnih vrtića, njih 12, koji su nam također poslali dopis, njima će se isplatiti potpora od dvije tisuće eura po skupini godišnje", kaže Zoričić. Također dodaje da Grad ulaže u infrastrukturu, koja je do sada, veli on, bila zapuštena i u očajnom stanju. Gradonačelnik se uput nadovezao i na izjave oporbe oko teme vrtića.

"Kada netko kaže da moramo povećati plaće, nama je to jasno, ali ako ne kažu kako, onda je to teški populizam. Jasno znamo iz kojeg dijela poreza to možemo financirati. Prema tome, ako oni, a najprije mislim na Možemo i IDS, kažu kome treba rezati, neka javno to kažu", poručuje Zoričić.

Za komentar na današnji sastanak obratili smo se Rajku Kutlači iz SIKD-a: kazao nam je da im treba vremena da prouče ponudu Grada, te da će se više oko toga znati u ponedjeljak. (M. Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa