OBRATILI SE GRADONAČELNIKU

VALKANE Na plaži za invalide sve je više neinvalida. Evo što predlaže pulski umirovljenik

0
Plaža za invalide na pulskim Valkanama (Foto: Mirjana Vermezović Ivanović)
Plaža za invalide na pulskim Valkanama (Foto: Mirjana Vermezović Ivanović)

Puljanin Tomislav K., redoviti posjetitelj plaže za invalide na Valkanama, javio se našoj redakciji s nekoliko ideja upućenim gradonačelniku Filipu Zoričiću i gradskim ocima kako bi ovo prilagođeno kupalište bilo još ljepše i funkcionalnije.

“Ja sam umirovljenik, star 83 godine, i zadnjih godina koristim za kupanje isključivo invalidsko kupalište u Puli. S obzirom da to kupalište koristi veliki broj starijih građana, uz invalide, molio bih da poduzmete potrebno da bi ono postalo još bolje. Ono bi, uz minimalna ulaganja, to moglo postati u najkraćem roku, na zadovoljstvo njenih korisnika”, navodi u svom pismu Tomislav.

On prije svega predlaže da se glomazna betonska postolja s otvorima za odlaganje invalidskih kolica, a ima ih šest, koja sada po njemu zauzimaju puno prostora, a može ih koristiti mali broj ljudi, uklone, a na tom mjestu izbetonira klupa uzduž zida na koji se ta postolja naslanjaju.

Nisu svi invalidi na postoljima za invalide

“Time bi se dobio mnogo veći broj mjesta za sjedenje. Iznad te klupe bi se trebala postaviti nadstrešnica od čeličnih cijevi, s pokrovom od hasure, koja bi štitila od jakog sunca. Njena širina bi dosezala do oko trećine prostora, odnosno betonskog platoa, između zida i ruba obale. Ispod te nadstrešnice moglo bi se postaviti još nekoliko klupa za sjedenje jer su korisnici kupališta stariji i invalidi”, predlaže ovaj Puljanin.

Nadalje, smatra da betonska rampa “ima loš, nagli silazak u more”.

“Tu bi se moglo dodati još par stepenica, do samoga dna mora, koje tu nije duboko. Usto, tu bi rampu trebalo češće čistiti od algi jer je površina skliska i opasna za ove korisnike. Osim ovog pristupa moru, ima još jedan s direktnim ulazom u more, preko oštrih stijena, a nalazi se u susjednom području, gdje se najčešće kupaju obitelji s djecom. Bilo bi dobro i taj dio priključiti invalidskom kupalištu, urediti ga tako da se uklone oštre stijene i omogući lakši pristup moru. Osim starijih i invalida, tu bi se i dalje mogle kupati obitelji s malom djecom”, predlaže Tomislav.

Smatra da je parkiralište iznad kupališta neuređeno, prljavo, prašnjavo i neobilježeno, pa bi ga trebalo urediti. Na njemu su i kemijski zahodi, koji smrde jer se, tvrdi, ne čiste dovoljno.

Bolje bi bilo, veli, izgraditi prave zahode, uz tuševe, koje bi trebalo izgraditi još bliže ovom kupalištu, jer se postojeći dijele s kupačima gradskog kupališta. Pretpostavljam da bi bilo i drugih prijedloga koji bi se mogli uvrstiti u javnu raspravu, pri čemu bi neka stručna ustanova dala svoj prijedlog rješenja, na osnovu natječaja”, kaže Tomislav. Tu bi se, predlaže, mogao naći i neki manji kiosk s kavom i slično.

“Nakon uređenja, pristup kupalištu bi i dalje bio besplatan, ali bi se trebala povećati kontrola.  Molim da se poduzme potrebno da bi se ovi prijedlozi ostvarili već u ovoj kupališnoj sezoni”, zaključuje svoje pismo Tomislav.

Potaknuti njegovim idejama, jučer smo razgovarali i s drugim korisnicima ovog kupališta te pokušali doznati dijele li njegovo mišljenje i što bi na licu mjesta trebalo poboljšati.

Žarko Ristić najstariji je korisnik. Na plažu za invalide dolazi već 40 godina.

Žarko Ristić

“Zadovoljan sam, jedino što djeca ometaju, skaču s gelendera. Ima puno onih koji nisu invalidi, a koriste postolja na kojima se oznaka za invalide slabo vidi”, kaže i pokazuje na izblijedjeli žuti znak. “Doduše, maknu se kad im kažemo da je to mjesto za invalide, tu nema problema”, dodaje.

“Kemijski zahod je danas postavljen. Ali trebalo bi izgraditi pravi WC, kao na Hidrobazi, ovako je nezgodno. Ni nadstrešnica ne bi bila loša, tu se pečemo”, nabraja Ristić. Što se tiče ulaza u vodu, odnosno rampe, dobro bi došlo da se češće čisti s obzirom da je zbog nakupina algi sklisko.

“Ulaz u vodu je pristojan, samo da ima malo manje ovih koji nisu invalidi. Ulaze s gumenim čamcima, luft madracima”, veli Ristić.

“Tu je sve više neinvalida”, nadovezuje se Ramiza Bošnjak.

Ramiza Bošnjak

Đuro Pejić nije invalid, ali svakodnevno na ovo kupalište dovozi suprugu koja se teško kreće. On smatra da bi trebalo postaviti još postolja, kao što je to učinjeno na Hidrobazi, a dobro bi došla i pokoja klupica. Sada se na ovom kupalištu nalazi samo jedna.

Na invalidskoj plaži spašavali su se i životi, doznajemo. Iako su u blizini profesionalni spasioci, Pejić kaže da je izvukao iz mora nekoliko žena koje nisu mogle izaći na obalu zbog velikih valova.

Hoće li Grad realizirati neke ili pak sve prijedloge pulskog umirovljenika i korisnika plaže, javit ćemo čim dobijemo odgovor. (Mirjana Vermezović Ivanović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa