GREEN ANGUS IZ MOTOVUNA

Kušali smo meso goveda hranjenog industrijskom konopljom (foto)

0
Eleonora Matković Čakić, David Skoko i Rudi Čabrijan na predstavljanju Green Angusa
Eleonora Matković Čakić, David Skoko i Rudi Čabrijan na predstavljanju Green Angusa

Tvrtka Hemp Histrica, koja u Murarima podno Motovuna uzgaja i u svom pogonu prerađuje industrijsku konoplju, proširila je djelatnost i na stočarstvo, pa na svom imanju već tri godine pored istarskog boškarina uzgajaju i goveda vrhunske sorte Black Angus. U Hemp Histrici su došli na originalnu ideju da Black Anguse dohranjuju industrijskom konopljom i tako je nastao njihov proizvod Green Angus.  

Green Angus od konoplje među ostalim dobiva Omega 3 masne kiseline, koje tijelo ne može samo proizvesti, iz čega nastaje meso vrhunske kvalitete, posebnog okusa i nutritivnih svojstava.

Da je doista riječ o vrhunskom mesu, uvjerili smo se 27. lipnja u Vinariji Tomaz u Motovunu gdje je chef David Skoko održao prezentaciju nekoliko jela s mesom Green Angusa. Uz svako jelo služena je druga sorta Tomazovog terana, koji se odlično sljubio s angusom.

„Naš teran i Green Angus su tako blizu, niti petsto metara zračne linije, i žive na istim uvjetima, istom klimom, istim tlom i pod istim vjetrovima koji nam daju život“, objasnio je vinar i domaćin prezentacije Klaudio Tomaz posebnu vezu goveda iz Murara i njegovog vina. 

 

„Svi ste već upoznati s kvalitetom angus mesa, to je svjetski poznata pasmina, a ovdje su ta grla prošla jedan poseban tretman, u jednom dijelu svog života hranjena su konopljom. To još nitko u svijetu nije napravio, to je nešto potpuno novo i drugačije. Zamišljeno je da se dobije meso s posebnim karakteristikama. Svi znamo da je hemp ili industrijska konoplja jedna od najzdravijih i najbolje iskoristivih biljaka na svijetu. Jedna od njezinih karakteristika je što u našem organizmu stvara pozitivne masnoće“, rekao je Skoko na početku prezentacije.

Potom je gostima pripremio četiri izvrsna slijeda prve generacije Green Angusa: Green Frikando sa skutom, Green Denver steak s fažoletima, Green Pikanja s radičem i Green Entrecot s melanzanom. O svakom pripremljenom jelu govorio je s puno strasti, a onim znatiželjnim ljubiteljima dobre kuhinje dodatno je pojašnjavao postupke pripremljenih jela.

Uz prvi slijed točio se pjenušac Pier blanc de noir, zatim rose teran Flaminio iz 2023. i teran Barbarossa iz 2020. Uz posljednji slijed poslužen je teran Superior iz 2020.

„Govedo dolazi iz Irske, kvalitetno smo odradili selekciju i najbolja grla doveli u Hrvatsku i već imamo drugu generaciju matičnog stada“, rekla nam je Rafaela Babić, direktorica Hemp Histrice.

Mesarski, kuharski i gastro rezovi

Prije nego dođe u restorane, meso se mora posebno rezati. „Najprije imamo mesarske rezove, potom imamo kuharske rezove, a postoje i gastro rezovi, namijenjeni za steackove. Po tome se ističu steackovi koje ste ovdje probali“, pojasnio nam je Alen Vujović, zadužen za kvalitetu mesa u Hemp Histrici.

Pedesetak uzvanika moglo je uživati u izvrsnim i nevjerojatnim delicijama istarskog green angusa, i doživjeti jedno posebno gastro iskustvo, koje je, kako je rečeno, svojevrsna svjetska premijera.

Klaudio i Daniela Tomaz, vlasnici ove impresivne vinarije u podnožju predivnog Motovuna, bili su izvrsni domaćini. Inače, Vinarija Tomaz jedna je od najatraktivnijih novogradnji u cijeloj Istri i jedna od najljepših vinarija u Hrvatskoj. Kako su nam rekli, uskoro planiraju usred vinograda izgraditi heliodrom i tako upotpuniti svoju ponudu. Inače, njihovi sedamdesetak godina stari vinogradi malvazije rastu odmah preko puta vinarije i Tomazove obiteljske kuće, a s terase vinarije pruža se fantastičan pogled na motovunski brijeg i Motovun. (Tekst: Eleonora Matković Čakić, foto: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa