oduševljeni zbog druge michelinove zvjezdice

AGLI AMICI 'Uvijek nastojimo biti bolji. Dobili smo ono što smo zaslužili'

27.06.2024 - 20:32
Rovinjski restoran Agli Amici (Foto: Instagram)
Rovinjski restoran Agli Amici (Foto: Instagram)

Stigle su prve reakcije nakon što je objavljena lista restorana koji su ove godine dobili Michelinovu zvjezdicu. Među njima je i rovinjski restoran Agli Amici koji, uz ovu posljednju, ima ukupno dvije prestižne zvjezdice. Agli Amici tvoren je 22. lipnja 2021. godine podno Grand Park Hotela i vrlo je brzo ostavio trag na hrvatskoj gastronomiji. Naime, u manje od tri mjeseca rada ovaj je restoran, smješten na Šetalištu Vijeća Europe 1 i otvoren u suradnji s Maistra Hospitality grupacijom, Rovinju priskrbio novu Michelinovu zvjezdicu. Sada, pune tri godine od otvorenja, povijest se ponavlja i još jedna zvjezdica stiže u Rovinj jer Agli Amici postaje prvi hrvatski restoran koji se može pohvaliti s prestižne dvije zvjezdice, piše Dobra hrana. 

Njegovom priznanju na domaćoj, ali i svjetskoj sceni svakako je pridonio renome vlasnika i glavnog chefa, jer se Emanuele Scarello proslavio svojim restoranom istog naziva smještenom u mjestašcu Godia, praktički u samom predgrađu Udina. Agli Amici u Godiji dvije Michelinove zvjezdice nosi još od 2013. i smatra se jednom od najvažnijih gourmet destinacija sjeveroistočne Italije.

 

 

Na čelu kuhinje rovinjskog Agli Amicija je chef Simone De Lucca, uz vodstvo samog Scarella, dok je za vinsku listu zadužen Kristijan Harjač, 26-godišnji sommelier koji je ujedno i voditelj restorana. Upravo je Harjač pošle godine na prvenstvu sommeliera Hrvatske osvojio titulu najboljeg sommeliera u zemlji i ovom je prilikom s nama podijelio svoje zadovoljstvo oko novog uspjeha Agli Amicija Rovinj: "Doista smo entuzijastični i izvrsno se osjećamo. Uvijek nastojimo biti bolji, želimo da nam kvaliteta raste i da su naši gosti zadovoljni, a ovaj je uspjeh odraz tih nastojanja. Danas je nama regularna večera, samo što su gosti rezervirali jednu zvjezdicu, a dobit će ipak nešto više", istaknuo je uz osmijeh Kristijan Harjač pa nastavio: "Otvorit će se nakon večere neki lijepi šampanjci, ipak je ovo timski rezultat. Smatram da se u životu to uvijek nekako složi kad ljudi rade puno, ispravno i disciplinirano, kada su spremni za rast. Time smo se i mi vodili. Zadnjih dva tjedna je bio medijski pritisak hoćemo li dobiti jednu ili dvije zvjezdice. Sasvim je bilo jasno, dobit ćemo ono što smo zaslužili!"

A drugu zvjezdicu, slažu se stručnjaci iz gastronomije, Agli Amici Rovinj stvarno je i zaslužio. Sada samo treba sve ponoviti: "Danas će ekipa dobiti pljesak i od mene i chefa Scarella iz Italije i chefa Simonea iz restorana, ali važno je da naš tim zna da smo dobili te dvije zvjezdice zbog onoga što smo radili jučer i prekjučer, a ne onog što radimo danas. Spremni smo na to da će sve oči sada biti uprte u nas, da će se svašta od nas očekivati, nekada i previše, no smatram da nas ne treba biti strah jer se ništa ne mijenja, sve ostaje kako je bilo, radimo kako smo do sada radili. Upravo nam je to donijelo drugu zvjezdicu. A možda nam jednog dana donese i treću!", zaključio je uz smiješak.

Gosti Agli Amicija Rovinj trenutno se mogu odlučiti za jedan od dva degustacijska menija, nazvana Rovinj i Istra. Dok je meni Rovinj nadahnut istarskim namirnicama i kuhinjom, meni Istra se više bavi mesnim jelima, a za svaki od njih gosti trebaju izdvojiti 170 eura po osobi. Žele li tome pridružiti i vino, potrebno je izdvojiti dodatnih 85 eura. Sa svakog od spomenutih menija gosti mogu izdvojiti pojedinačna jela u stilu a la carte. U oba menija fokus se stavlja na poštivanje regije i njezinih proizvođača, pri čemu Scarello i njegov tim rade s pažljivo odabranim malim proizvođačima, obrtnicima, poljoprivrednicima i ribarima koji uvijek jamče najbolje lokalne proizvode. Osim unutrašnjeg prostora blagovaonice, sam restoran ima i terasu s koje se može uživati u pogledu na Rovinj i crkvu sv. Eufemije.

Tweet

Posljednje novosti