ljetno kino

Jelena Radan i Pedro Abreu nastupaju u Rovinju

0

Ljetno kino u Rovinju, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja, bit će svečano otvoreno besplatnim koncertom fada u izvedbi Jelene Radan i Pedra Abreua u utorak 2. srpnja u 21 sat na ljetnoj terasi „Vlado Benussi" rovinjske Zajednice Talijana „Pino Budicin". Nakon koncerta, iste večeri u 22.30 kao prvi film u bogatom programu, koji do kraja srpnja donosi čak 57 projekcija 27 filmskih naslova, bit će prikazan portugalski film „Alma Viva" čiju režiju potpisuje Cristèle Alves Meira. 

 

U znaku Portugala bit će i koncertna uvertira u film: poznata hrvatska pjevačica Jelena Radan i gitarist s Madeire na koncertu fada publici će ispričati priču o čežnji i neispunjenim željama - o saudade, o najvećoj portugalskoj fado pjevačici Amaliji Rodrigues i portugalskom narodu. Tijekom koncerta Jelena Radan opisuje i prevodi dijelove tekstova kako bi približila fado publici. Taj se glazbeni stil u Portugalu njeguje još od 19. stoljeća, a obilježavaju ga tužne melodije i tekstovi, često o moru i životu siromašnih. Naziv za glazbu je saudade, što znači nostalgija, istinska čežnja za domom.

„Jelena dugo godina pjeva svoj fado koji iscjeljuje stanje ravnodušnosti, kako ona to voli reći. Fado je pronašao Jelenu, a Jelena uživa u fadu u pauzama između koncerata autorske glazbe, a nerijetko ih i povezuje. Pedro je donio miris Madeire i znalački aranžirao pjesme koje je Jelena probrala kao one koje joj najviše znače. Pjesme, okosnica ovog fado koncerta, one su koje nas vode na putovanje sudbine i volje, mora i vjetra,straha i čežnje... Pjesme snažnog Amalijinog pečata poput „Estranha forma da vida“ („Čudni oblik života“), „Tudo isto e fado“ („Sve je to fado“)…Što je to što nas u fadu ne čini ravnodušnima, ako ga izvođač fada izvede kako treba? Saudade je taj osjećaj sjete, čežnje, bolna praznina neispunjenih želja, ali i vapaj, ponos, traganje…“, najavljuju glazbenici svoj koncertni program koji se od 2005. do danas našao na pozornicama diljem Hrvatske. (IHR)

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa