agrometeorološke stanice

U maslinicima i vinogradima Novigrada senzorima se bore protiv štetnika

0
Ilustracija (Foto: Pixabay)
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Novigrad je prvi grad u Istarskoj županiji koji je realizirao projekt postavljanja osam agrometeoroloških stanica u vinogradima i maslinicima novigradskih naselja Karpinjan, Celega, Fakinija, Štancija Bružada, Kršin, Bužinija, Sv Servul i Lama, kojim se dnevno prate meteo podaci s lokacija te generiraju lokalizirane vremenske prognoze s predviđanjima vezanim uz tretiranje i zaštitu nasada.

U Lovačkom društvu Patka u Bužiniji održana je prezentacija o dostupnosti digitalnih podataka s postavljenih agrometeoroloških stanica. Zanimljivu i opširnu prezentaciju podataka i mogućnosti sustava pratilo je dvadesetak zainteresiranih novigradskih poljoprivrednika, maslinara i vinara.

 

U uvodnoj riječi, gradonačelnik Anteo Milos zahvalio se dr.sc. Marijanu Buboli iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča na pruženom savjetovanju, te vinarima i maslinarima na prihvaćanju postavljanja stanica na njihovom zemljištu, te dodao: “Grad je investirao u agrometeorološke stanice i digitalno sustavno rješenje koje nudi bitne informacije kojima se kvalitetno može pratiti stanje u vinogradima i maslinicima, što će omogućiti svim poljoprivrednicima poboljšanje i uštede u radu, i kvalitetniji finalni proizvod. U prvoj fazi pokrili smo tzv. gornji plato, a ako se projekt pokaže uspješnim u idućem razdoblju proširit ćemo ga i na područje doline rijeke Mirne“.

/app_assets/publications/photos/40628/lg_40628_st.png
S predavanja o dostupnosti digitalnih podataka s agrometeoroloških stanica

Marijan Bubola pojasnio je važnost primjene digitalnih alata i podataka u poljoprivrednoj proizvodnji, te naglasio da će senzori stanica primijetiti kritične vrijednosti i označiti situacije koje uzrokuju promjene na biljkama, pa se bitne aktivnosti mogu provesti na vrijeme i spriječiti naknadna šteta na finalnom proizvodu. Mogućnosti digitalnog sustava prikupljenih podataka s novigradskih agrometeoroloških stanica pojasnili su djelatnici poslovnog odjela Digital Agro, stručne specijalizirane tvrtke Agrigentum, na modelu aplikacije Field Climate.

Agrometeorološke stanice postavljene su u dva maslinika i šest vinograda. One će senzorima pratiti meteo podatke: temperaturu i vlagu zraka, točku rosišta, smjer i brzinu vjetra, solarno zračenje, količinu padalina, vlagu lista, te vlažnost tla s dva senzora (na 30 i 60 cm). Senzori stanica svakodnevno prikupljaju podatke te generiraju veliku bazu podataka te će prvi puta s osam mikro lokacija na novigradskom području svakoga dana sustav bilježiti trenutne osnovne meteo podatke i nuditi prognostičke modele vezane uz štetnike i bolesti. Vremenskom prognozom na mikrolokacijama vinograda i maslinika, omogućuje se uvid u predloženo najbolje vrijeme za tretiranje nasada, mogućnosti pojave štetnika i bolesti, te potencijalno smanjiti tretiranja, omogućiti uštedu i bolje planiranje rada. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa