TEŽAK PAD

Medulinka slomila ruku na žminjskom samnju pa tužila Općinu

27.06.2024 - 10:10
Ilustracija: sajam u Žminju 2018. godine (foto: Roberto Matković)
Ilustracija: sajam u Žminju 2018. godine (foto: Roberto Matković)

Više od sedam tisuća eura Općina Žminj trebala bi platiti ženi iz Medulina koja je pala na javnoj površini i pritom zadobila višestruke prijelome ruke. Nesreća se dogodila još 2018., no nepravomoćna presuda u korist Medulinke donesena je početkom tjedna.

Žena se ozlijedila na tradicionalnom samnju koji se svake druge srijede u mjesecu održava u Žminju, i to u zimskim mjesecima, baš na dan kad je u mjestu pao snijeg pa je javna površina sajmišta bila pod bijelim pokrivačem ispod kojeg je bilo i leda. Žena je zapravo pomagala suprugu oko namještanja njegovog prodajnog štanda kada se okliznula i pala. Zbog zadobivenih fraktura imala je nekoliko operacijskih zahvata, a nakon dovršenog liječenja ostale su trajne posljedice – ozlijeđenu ruku više ne može ispružiti niti u njoj nositi išta teže od jednog kilograma, a ne može upravljati ni automobilom. Pred sudom je napomenula da je nakon povrede i iza svake operacije imala nepodnošljive bolove koje trpi i danas.

 

Na suđenju je saslušan i općinski načelnik Željko Plavčić koji je potvrdio činjenicu da o održavanju sajmišta brine Vlastiti pogon Jedinstvenog upravnog odjela. Ustvrdio je da je tog dana bila organizirana ophodnja i čišćenje, i to već od jutarnjih sati. Pritom je sajmište bilo pri vrhu prioriteta za čišćenje, nakon škole, vrtića i užeg centra mjesta, no nije, kako je rekao, imao saznanja jesu li radnici Vlastitog pogona posolili tlo na sajmištu prije nezgode koja se dogodila Medulinki.

Svi svjedoci tvrde da je tog dana na sajmištu bilo nakupina snijega i leda, a prostor nedovoljno očišćen i posoljen zbog čega su sami čistili tlo ispred svojih štandova da bi uopće mogli izlagati. Zbog toga je sud zaključio da Općina nije ispunila svoju zakonom propisanu obavezu održavanja javne površine te nije osigurala da se na sajmištu ljudi mogu sigurno kretati. Općina je pogriješila što je uopće dozvolila da se tog dana, u takvim vremenskim uvjetima održi samanj, zbog čega je sud i odlučio da je odgovorna zbog propusta u održavanju javne površine i stoga mora nadoknaditi štetu.

„Upravo je odgovornost jedinice lokalne samouprave osigurati da komunalne i druge službe od općeg interesa djeluju tako da se zaštiti imovina građana i spriječi nanošenje štete, tim više što je u pitanju redoviti sajmeni dan pa je na tuženoj (Općini Žminj, op. n.) bilo da procijeni je li zbog vremenskih prilika oportuno održati sajam, a onda kada se odlučilo da se ima održati, osigurati najviši stupanj zaštite. Tužena se ne može osloboditi odgovornosti da je preko svojih komunalnih redarstvenih službi poduzela mjere kojima se osigurava površina i provedba odredbi komunalnog reda, a niti se time oslobađa odgovornosti za štetu koja nastaje zbog nepridržavanja svojih obveza jer očito poduzeto nije bilo dovoljno, a moglo se učiniti više zbog izvanrednih okolnosti čije su se posljedice mogle i predvidjeti“, piše između ostalog u obrazloženju presude. (B. Ž.)

Tweet

Posljednje novosti