Studiraj u Istri (2)

Diplomski studijski programi Istarskog veleučilišta - korak dalje u specijalizaciji

26.06.2024 - 10:02
Snimio: Milivoj Mijošek
Snimio: Milivoj Mijošek

Istarsko veleučilište s ponosom najavljuje upise za novu akademsku godinu 2024/25., nudeći budućim studentima priliku da se pridruže jednom od dva prijediplomska i dva diplomska studijska programa. Uz posebno dizajnirane programe koji odgovaraju potrebama tržišta rada, veleučilište se izdvaja kao idealan izbor za maturante željne praktičnog znanja i brze zapošljivosti.

Uistinu značajan porast interesa za programe i broja upisanih studenata jasno odražava prepoznatljivost Veleučilišta u pogledu kvalitete, atraktivnosti i inovativnih studijskih programa koji su pažljivo dizajnirani nakon sveobuhvatnog istraživanja tržišnih potreba i u suradnji s vodećim tvrtkama regije u smislu definiranja potrebnih kompetencija koje poslodavci očekuju da student mora posjedovati pri završetku studija.

Danas predstavljamo diplomske studijske programe koji studentima omogućavaju korak dalje u specijalizaciji u području za koji se opredjele. "Na tehničkom području, Istarsko veleučilište ponosno predstavlja svoj diplomski studij „Mehatronika“, akreditiran ove godine i prvi takve vrste u Hrvatskoj. Program je namijenjen studentima željnima stjecanja suvremenih znanja u automatizaciji, robotici, umjetnoj inteligenciji, računarstvu, strojarstvu i elektrotehnici. Mehatronika je usmjerena na suvremene tehnologije i pruža studentima praktične vještine neophodne za inženjerske izazove budućnosti, a visokokvalificirani mentori i praktičan rad u veleučilišnim laboratorijima osiguravaju da studenti budu spremni za izazove u realnom sektoru.", kaže dekan Veleučilišta dr.sc. Daglas Koraca.

Sinergija industrije i visokog školstva

Specijalistička znanja i vještine omogućuju brže uklapanje u proizvodne procese te pružaju temelj za razumijevanje i praćenje razvojnih trendova u specifičnim područjima strojarstva i mehatronike. Program se temelji na sinergiji industrije i visokog školstva, podržan aktivnom ulogom gospodarstva. Studenti obavezno prolaze stručnu praksu u gospodarskim subjektima, organiziraju stručne posjete, terenski rad i vježbe, sudjeluju na istraživačkim projektima te rade u laboratorijima, što im omogućava brzu zapošljivost u Hrvatskoj i inozemstvu.

Studenti će naučiti organizirati inženjerske poslovne procese kroz timski rad i projektnu suradnju. Program ih priprema za kontinuirano unaprjeđivanje vlastitih kompetencija kao dio procesa cjeloživotnog učenja temeljenog na potrebama koje proizlaze iz razvoja novih tehnologija i tehnika. Osim toga, naučit će prezentirati stručne sadržaje i komunicirati o informacijama, izazovima, rješenjima i zahtjevima struke u međunarodnom okruženju.

Studij uključuje testiranje i kritičku analizu različitih tehničkih sustava, sklopova i komponenti iz polja mehatronike, omogućujući studentima da identificiraju, formuliraju i rješavaju složene inženjerske zahtjeve izborom odgovarajućih multidisciplinarnih alata, laboratorijskih eksperimenata te metoda i postupaka u proizvodnji i tehničkim sustavima. Primjenjujući napredne matematičke, računalne i tehničke alate, studenti će biti sposobni kreirati inovativna rješenja u analizi, razvoju, nadziranju i održavanju mehatroničkih komponenti, konstrukcija, strojeva, uređaja i opreme.

Također, studij razvija vještine samostalnog upravljanja elektromehaničkim i energetskim automatiziranim sustavima široko korištenima u suvremenim tehnološkim procesima. Studenti će moći vrednovati relevantna fizikalna, kemijska i mehanička svojstva tehničkih materijala, te analizirati složene hidrauličke i pneumatske sustave u mobilnim i industrijskim pogonima. Program ih priprema za planiranje razvoja, proizvodnje, zaštite, održavanja i nadzora tehničkih sustava, sklopova i komponenti, uz poštivanje zahtjeva i ograničenja koje nameću relevantne norme i zakoni, cijena, vremenski okvir, kvaliteta, sigurnost rada i utjecaj na okoliš.

Studij traje dvije godine (četiri semestra) i nosi 120 ECTS bodova. Po završetku studija, studenti stječu titulu magistar/magistra inženjer/inženjerka mehatronike (mag.ing.meh.). Program se izvodi kao redovni i izvanredni, pružajući fleksibilnost studentima.

Menadžerske kompetencije

Diplomski studij Kreativni menadžment u procesima predstavlja kvalitativnu nadogradnju prijediplomskih studija iz područja društvenih i tehničkih znanosti. Cilj programa je usavršavanje studenata za stjecanje menadžerskih kompetencija na visokoj razini. Program kombinira teorijsko znanje s praktičnim vještinama, pripremajući studente za vođenje i optimizaciju poslovnih procesa.

Kroz studij, studenti će kritički prosuđivati učinke implementacije generiranih ideja na poslovanje, te primjenjivati naučenu stručnu terminologiju u govornoj i pisanoj komunikaciji, uključujući poslovne prezentacije na engleskom jeziku. Program ih uči primjeni metoda znanstveno-istraživačkog rada i oblikovanju koncepta diplomskog rada, te analizi uspješnosti timskog rada u skladu s razvojnim karakteristikama tima.

Studenti će optimizirati poslovne procese primjenom suvremenih metoda i alata, vrednovati mogućnosti za primjenu marketinških strategija i kritički analizirati temeljne pretpostavke komunikacijske kompetencije u poslovnom okruženju. Program ih priprema za procjenu isplativosti poslovnih investicija i realno vrijeme za povrat ulaganja, te vrednovanje investicija u ljudske resurse kroz koncept stvaranja nove vrijednosti.

Studij obuhvaća analizu utjecaja kulturnih osobina na funkcioniranje suvremenog menadžmenta, definiranje pojmova nužnih za razumijevanje koncepta digitalnog poslovanja, te prepoznavanje osnovnih značajki financijskih izvještaja trgovačkih društava. Studenti će analizirati temeljne pojmove iz područja brendinga, kreirati i vrednovati informacijske sustave u poslovanju, te predlagati sustave upravljanja kvalitetom.

Studij traje dvije godine (četiri semestra) i nosi 120 ECTS bodova. Po završetku studija, studenti stječu titulu magistar/magistra ekonomije (mag.oec.). Program se izvodi kao redovni i izvanredni, pružajući fleksibilnost studentima. (M.P./IHRn)

Tweet

Posljednje novosti