Studiraj u Istri

Istarsko veleučilište uskoro kreće s upisima u novu akademsku godinu

0
Foto: Istarski.hr
Foto: Istarski.hr

Istarsko veleučilište s ponosom najavljuje upise za novu akademsku godinu 2024/25., nudeći budućim studentima priliku da se pridruže jednom od dva prijediplomska i dva diplomska studijska programa. Značajan porast interesa za programe i broja upisanih studenata zadnjih godina jasno odražava prepoznatljivost Veleučilišta u pogledu kvalitete, atraktivnosti i inovativnosti tih studijskih programa koji su pažljivo dizajnirani nakon sveobuhvatnog istraživanja tržišnih potreba i u suradnji s vodećim tvrtkama regije u smislu definiranja potrebnih kompetencija koje poslodavci očekuju da student mora posjedovati pri završetku studija.

 

Tako kreirani studijski programi odgovaraju potrebama tržišta rada, veleučilište se izdvaja kao idealan izbor za maturante željne praktičnog znanja i brze zapošljivosti.

Jedinstvena prilika za specijalizaciju

Program Menadžment u gastronomiji i kultura hrane jedinstven je prijediplomski studij koji objedinjuje znanja iz ugostiteljstva, hotelijerstva, turizma i poljoprivrede. Ovaj program omogućuje studentima primjenu stečenih znanja u modernim laboratorijima koji uključuju biotehnički, kemijski, genetički, pedološki, prehrambeno-biotehnički i vinski laboratorij, kao i laboratorije za fenotipizaciju i zaštitu bilja.

Osim što će studenti usvojiti temeljna ekonomska znanja u području menadžmenta, organizacije, financija i marketinga, imat će priliku istražiti sve elemente hrane i steći duboko razumijevanje kulturnog naslijeđa gastronomske ponude i lokalnih tradicija, omogućujući im da osmisle inovativne gastronomske ponude koje ističu jedinstvenost istarske kuhinje. Također će imati priliku raditi na projektima vezanim za održivi razvoj i promociju lokalnih poljoprivrednih proizvoda, čime će doprinositi razvoju lokalne zajednice i jačanju turizma.

Program je razvijen u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam u Poreču te Agencijom za ruralni razvoj Istre. Kroz ovaj studij, studenti stječu znanja iz menadžmenta, financija, organizacije, biotehnologije i kulture, pripremajući ih za vođenje F&B sektora, hotela i ugostiteljskih objekata. Osim toga, studenti će imati priliku sudjelovati u međunarodnim razmjenama i praksama, čime će steći globalnu perspektivu i iskustvo u svjetskim gastronomskim trendovima.

Studij traje tri godine (šest semestara) i nosi 180 ECTS bodova, a završetkom studenti stječu titulu baccalaureus menadžmenta u gastronomiji i kulturi hrane (bacc.oec.). Studij se izvodi kao redovni i izvanredni program, prilagođen potrebama različitih studenata, omogućujući fleksibilnost u obrazovanju.

Nove tehnologije i primjena znanja

Mehatronika je prijediplomski studij koji integrira strojarstvo, elektrotehniku, automatizaciju, elektroniku, energetiku, računalstvo i robotiku. Studij je fokusiran na nove tehnologije i primjenu znanja u vrhunskim laboratorijima Istarskog veleučilišta. Program priprema studente za rad u različitim industrijskim sektorima, omogućujući im da steknu praktične vještine potrebne na tržištu rada.

Program Mehatronike obuhvaća širok spektar predmeta, uključujući osnove  elektrotehnike, strojarstva i programiranja, senzore, konstruiranje primjenom računala, Matlab, automatizaciju, pneumatiku i hidrauliku, elektromotorne pogone, projektiranje ugrađenih računalnih sustava, računalne mreže, manipulatore i robote. Studenti će se baviti razvojem i implementacijom složenih mehatroničkih sustava, čime će steći kompetencije potrebne za rad u inovativnim i visokotehnološkim okruženjima.

Suvremeno opremljeni laboratoriji omogućuju studentima praktično iskustvo u korištenju najnovijih tehnologija i alata, a suradnja s industrijskim partnerima osigurava relevantnost obrazovanja. Program također uključuje projekte i seminare koji potiču kreativno razmišljanje i timski rad, ključne vještine za uspjeh u mehatroničkoj industriji.

Program traje tri godine (šest semestara) i nosi 180 ECTS bodova, a završetkom studenti stječu titulu baccalaureus inženjer mehatronike (bac.ing.meh.). Ovaj program pruža studentima širok spektar znanja potrebnih za rad u STEM područjima, osiguravajući im brzu zapošljivost i napredovanje u karijeri. Studij se izvodi kao redovni i izvanredni program, omogućujući studentima fleksibilnost u učenju i prilagodbu njihovim osobnim i profesionalnim obvezama.

Praktična iskustva kao ključ uspjeha

Jedna od glavnih prednosti Istarskog veleučilišta je obavezna stručna praksa koju studenti provode u vodećim tvrtkama regije poput BAT – Tvornica Duhana Rovinj, Infobip, Jadran Galenski Laboratorij, Carel Adriatic i mnogi drugi. Ova praksa omogućuje studentima da steknu dragocjena iskustva, razviju vještine i često se zaposle u tim tvrtkama prije završetka studija.

Veleučilišni Centar za istraživanje Metris pruža dodatnu vrijednost kroz praktične vježbe u laboratorijima, gdje znanstvenici provode istraživanja za razvoj novih proizvoda u suradnji s renomiranim tvrtkama poput Pliva, DOK-ING, HS Produkt i Tehnomont. Također, veleučilište surađuje s Institutom Ruđer Bošković i drugim znanstvenim institucijama, dodatno obogaćujući obrazovno iskustvo studenata.

Interes za upis na Istarsko veleučilište već je sada iznimno velik, a očekuje se da će broj prijava i dalje rasti. Sve informacije o studijskim programima i upisima dostupne su na službenoj stranici Istarskog veleučilišta: www.iv.hr , a za dodatne informacije zainteresirani se mogu obratiti osobno ili putem kontakata objavljenih na web stranici. Pridružite se Istarskom veleučilištu i postanite dio zajednice koja vrijedno radi na unapređenju obrazovanja i gospodarstva u Istri! (M.P./IHRn)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa