otvorenje uz švicarske glazbenike

U subotu počinje Dvigrad festival

21.06.2024 - 14:49

Sutra, 22. lipnja, počinje 22. izdanje međunarodnog festivala rane glazbe – Dvigrad festival, i to svečanim koncertom otvaranja, koji će se održati u bazilici svete Sofije u Dvigradu. Koncert će početi u 21 sat, a nastupaju glazbenici švicarskog ansambla Canticum Trombonorum koji će izvesti program pod nazivom Cantus firmi, prezentirajući glazbu renesanse za glasne instrumente.

 

Ovogodišnje izdanje donosi četiri koncerta na više lokacija u Istri, no svečani koncert otvaranja održat će se na svakako  najatraktivnijoj pozornici, ispod zvjezdanog neba Dvigrada. Nakon prvog koncerta slijedi ljetna pauza uoči nastavka koncertnog programa u rujnu, kada su na repertoaru tri koncerta. U bazilici sv. Martina u Sv. Lovreču 7. rujna održat će se koncert „Skok u barok“ u izvedbi Trija Ivaniš – Paro – Mršić, a zatim slijedi koncert „Guillaume de Machaut“ u crkvi sv. Eufemije u Rovinju u izvedbi glazbenog sastava „Cappella Mariana“ iz Praga. Festival završava 29. rujna, također u Rovinju (crkva sv. Franje), koncertom „Vulnerasti cor meum“ renomiranog ansambla Responsorium iz Zagreba.

Dvigrad festival s više od dva desetljeća dugom tradicijom uvijek je kao imperativ zadržao kvalitetu izvođača, a u sklopu festivala nastupali su neki od najznačajnijih domaćih i međunarodnih glazbenih interpreta. Posebnost ovog festivala je i u tome što uvijek zadržava autentičnost i kada je riječ o glazbenim instrumentima pa su tako koncerti Dvigrad festivala rijetka prilika za uživanje u zvucima povijesnih i nesvakidašnjih instrumenata. Tako će biti i u subotu u Dvigradu.

Svi programi Dvigrad festivala su besplatni, a manifestacija se održava uz pomoć Općine Kanfanar, Istarske županije te brojnih sponzora, i uz pokroviteljstvo predsjednika RH i Papinskog instituta za sakralnu glazbu u Rimu. (IHR)

Tweet

Posljednje novosti