gradonačelnik rovinja:

Paliaga: 'Apartmani ne bi smjeli imati prednost pred ozbiljnim investicijama'

19.06.2024 - 08:25
Marko Paliaga (foto: Milivoj Mijošek)
Marko Paliaga (foto: Milivoj Mijošek)

Najveća i najznačajnija investicija koja se u ovom trenutku realizira u Rovinju je uređenje Trga maršala Tita.

U taj značajan urbanistički pothvat krenulo se početkom prošle jeseni s ciljem revitalizacije i modernizacije središnjeg gradskog prostora, a kad se zbroji vrijednost radova svih investitora koji su u njega uključeni projekt je težak više od 3 milijuni eura.

Radovi na Trgu maršala Tita (foto: Milivoj Mijošek)

Jedno od najčešćih pitanja koje se moglo čuti pred ovu sezonu bilo je kako će se radovi u centru jednog od najpoznatijih turističkih središta na Jadranu odraziti na početak sezone i dolazak  prvog većeg vala gostiju.

 

No prema riječima gradonačelnika Marka Paliage, premda je Rovinj već neko vrijeme pun turista, njihovih primjedbi na radove koji se odvijaju u centru grada gotovo i da nema.

"Razlog tome je što Zapad ne poznaje lošu zakonsku praksu da se radovi mogu zaustaviti u srcu sezone kao da su građevinarstvo i popratne djelatnosti manje vrijedni od apartmana i turizma. Velike i ozbiljne investicije kao što je ova trebaju vrijeme za realizaciju i strani gost to shvaća jer se na jednak način javna investicija sličnog karaktera i obima planira i realizira i kod njega doma. Dugi niz godina pokušavamo ukazati na to da mora postojati komplementarnost za sve djelatnosti, odnosno da sve djelatnosti moraju imati ista prava, a pogotovo se to odnosi na djelatnost iznajmljivanje apartmana, koja ne bi smjela biti važnija ni imati prednost pred ozbiljnim investicijama i ozbiljnom infrastrukturom. Smiješno je da nam pojedini vlasnici apartmana već 1. travnja govore da je počela turistička sezona i da bi trebalo obustaviti sve radove. A kad bi mi onda ovo trebali raditi? Ako je turistička sezona od travnja do listopada i ako iz kalendara radova "izbijemo" još i Božić i adventske blagdane, doista ne znam kad bi se i kako trebale raditi ozbiljne investicije poput ove? Na kraju krajeva, svi oni koji su gradili obiteljske kuće ili čekali da im se izgradi stan, znaju da se to gradilo kroz cijelu godinu i da je tu uvijek bio neki susjed koji je morao imati strpljenja dok se radovi ne završe. Mislim da će se u tom smislu, i kad su u pitanju javne investicije, u budućnosti morati napraviti nekakve promjene", kaže Paliaga.   

Smiješno je da nam pojedini vlasnici apartmana već 1. travnja govore da je počela turistička sezona i da bi trebalo obustaviti sve radove

Na današnji dan, kaže, ova investicija je na više od 90 posto realizacije po pitanju izgradnje infrastrukture, te je popločeno oko polovice projektom zahvaćene površine.

"U foto finišu i narednih 15-ak dana trebale bi se pripremiti i sve preostale podloge kako bi i one bile spremne za kameno-polagivačke radove. Danas u Rovinj stižu još dvije ekipe za polaganje kamena koji u grad i na lokaciju stiže spreman, tako da uskoro predstoji čišćenje gradilišta od ostatka cijevi i ostalog materijala, a negdje do sredine srpnja vjerujem da bi razinu realizacije kompletnog projekta i popločenja mogli dići do 90 posto. Radi se o vrlo kompleksnom i važnom poslu kojim se na dulje razdoblje definira vizura centra grada i koji uključuje 16 vrsta različitih obrada kamena, njegovo pažljivo slaganje i fugiranje, kao i uređenje pripadajuće komunalne infrastrukture poput nove javne rasvjete, kako bi ovo srce našega grada konačno dobilo reprezentativni prostor kakav i zaslužuje", kaže rovinjski gradonačelnik.

Turistima u Rovinju ne smetaju radovi (foto: Milivoj Mijošek)

Uz ovu, trenutno se dvije velike investicije u Rovinju odvijaju i u Dječjem vrtiću Neven, a odnose se na gradnju nove matične zgrade vrtića i dogradnju područnog odjeljenja Mondelaco. Tom dogradnjom osigurat će se prostor za pet novih odgojno obrazovnih skupina, odnosno kapaciteti za smještaj 150 rovinjskih mališana, a radovi bi trebali biti završeni do svibnja 2025. godine.

Gradi se i Centar za mlade na prostoru nekadašnje Školjke, a rekonstrukcija i prenamjena postojeće građevine, koja bi trebala biti gotova do kraja godine, obuhvaća nov unutarnji raspored prostora, nove priključke na infrastrukturu te sanaciju postojeće konstrukcije zamjena slojeva građevinskih dijelova, kao i dodatno toplinsko izoliranje zgrade radi energetsko toplinske učinkovitosti. Radi se o prostoru koji je zamišljen kao mjesto susreta i održavanja raznih događaja i radionica, uz prostore za učenje, igru i opuštanje, u kojem će se promicati STEM programi, robotika, glazba, umjetnost, te razni oblici suradnje i umreženosti među mladima.

Podsjetimo, projekt je s 530 tisuća eura podržala rovinjska dobročiniteljica dr. Marisa Sciolis Škrapić, te će u znak zahvalnosti za to budući Centar nositi ime njezina prerano preminulog sina dr. ing. Dina Škrapića

Za jesen se priprema nastavak izgradnje fekalne kanalizacije, te razdvajanje oborinske kanalizacije i infrastrukture u ulici Carducci, a na istoj lokaciji namjerava se pokrenuti i izgradnja spomenika hrvatskim braniteljima, za što u Rovinju očekuju potporu Ministarstva branitelja. (Milan Pavlović)

Tweet

Posljednje novosti