ekskluzivne fotografije i video

Važna istarska cesta gotova daleko prije roka. Ugrađena i bitna novost

0

Istarski.hr donosi ekskluzivne fotografije s obnovljene ceste Motovun - Antonci/Ponte porton. Riječ je o izuzetno važnoj i prometnoj istarskoj cesti od 4,7 kilometara, čija je obnova počela 2. listopada prošle godine, a trebala je trajati 10 mjeseci. Prometovanje po cesti bit će otvoreno od danas, uz privremena ograničenja brzine.

Dakle, radovi su dovršeni gotovo dva mjeseca prije roka iako su bili, kako saznajemo, iznimno zahtjevni. Između ostalog, postavljeni su piloti s ciljem jačanja muljevitog tla ispod ceste u dolini rijeke Mirne, a izvođač se susreo i s vrlo velikom količimom padalina koja je zahvatila to područje prošlu jesen. U nekim periodima radilo se i u tri smjene.  

 

Uz temljitu obnovu i ojačanje donjeg nosivog sloja ceste, ugrađeno je skoro 40.000 kvadrata asfaltne površine, nova zaštitna ograda na potencijalno kritičnim mjestima te novost koja će, nadamo se, postati standard - didaktička crta koja upozorava vozača da je na samom rubu kolnika i u nekim slučajevima, pogotovo noću, od velike je koristi za njegovu sigurnost.

Projekt je vrijedan 3.548.280 eura (bez PDV-a) a investitor su Hrvatske ceste, dok je izvođač tvrtka Cesta d.o.o. iz Pule​. 

Rekonstrukcija će značajno utjecati na poboljšanje uvjeta života za lokalno stanovništvo i njihove goste, obrtnike i logistiku, a bila je i nužna zbog lošeg stanja ceste.

Pararelno s ovom investicijom rekonstruirana je i stara cesta od Livada do Ponte Portona, a koju su uz ŽUC i Istarsku županiju sufinancirale sve jedinice lokalne samouprave na tom području na čelu s gradovima Umagom, Bujama i Novigradom. Svoj doprinos dali su i TZ Istarske županije, Valamar i Aminess. (Istarski.hr)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa