Prosvjed odgojiteljica u Puli

'Što nam vrijede nove vrtićke skupine kad u njima neće imati tko raditi' (FOTO)

0
Prosvjed odgojiteljica na Portarati (Foto: M.P.)
Prosvjed odgojiteljica na Portarati (Foto: M.P.)

Zviždaljke, sirene, uzvici. Neki od zatečenih stranih turista po toj atmosferi sigurno su pomislili da su se Hrvati od ranog jutra počeli pripremati za premijerni nastup svoje nogometne reprezentacije na Europskom prvenstvu, no povod ovom jutarnjem okupljanju na pulskoj Portarati bio je ipak daleko ozbiljniji i značajniji od nogometa. Pred Zlatnim vratima okupile su se odgojiteljice i drugi zaposlenici pulskih predškolskih ustanova u vlasništva Grada Pule kako bi javno i glasno izrazili svoje nezadovoljstvo tijekom pregovora kojima se  traži izjednačavanje plaća u dječjim vrtićima kojima je osnivač Grad Pula s plaćama u osnovnim školama, na što upućuje i Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju.

 

“Dosta mi je kikiriki povišice”, “845 eura brutto, što s tim?”, “Neće mladi u vrtiće! Zašto? Male plaće, velika odgovornost”, “Što ćete kad ostanete bez odgojitelja”, “Nestručna zamjena nije odgojitelj”, “Hoćemo zakonom propisane plaće”... samo su neke od brojnih poruka s transparenata kojima su se prosvjednici obratili nadležnima u Gradu Puli, ali i sugrađanima dio kojih je svojom nazočnošću podržao jutrošnji prosvjed. “Nitko ne poriče da se u Puli poduzimaju i da su poduzeti neki koraci, nitko ne poriče ni da su učinjeni pomaci, a opet nitko ne može zanemariti činjenicu da to ni slučajno nije dovoljno i da su zaostaci za onima s kojima se moramo mjeriti daleko veći nego prije.

Iako je plaća u predškolskom odgoju u Puli u protekle tri godine zaista rasla 30 posto ona u slučaju odgajatelja i dalje zaostaje za 40 posto za onim učiteljima u osnovnim školama s kojima bi slijedom zakona morala biti ista. Ili 29 posto u slučaju spremačica, 20 posto referenata za obračun plaća i tako dalje. Mogu nas uspoređivati s drugima, ali zakon kaže da nas moraju uspoređivati s osnovnim školama i samo to tražimo. Nismo pohlepni i nismo nerazumni. Tražimo samo iste plaće kao u osnovnim školama jer na to imamo pravo, te želimo dogovoriti kako do toga doći, ali u normalnom periodu, a ne za dvije i pol godine.”, kazao je ispred Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, koji je organizator ovog prosvjeda, voditelj pregovaračkog tima s Gradom Pula Rajko Kutlača.

Odgojiteljica Valentina Beljo u obraćanju kolegicama kazala je kako su se okupili na prosvjedu “kako bi ih Grad napokon čuo i shvatio ozbiljno”. “Tražimo samo ono što nam po zakonu pripada. Vlast i javnost trebaju biti svjesni da nas je svakim danom sve manje. Tko će raditi u vrtićima? Što nam vrijede nove skupine, kada u njima neće imati tko raditi? Sustav održavaju junačka srca svakog pojedinca koji rade tjednima duple smjene kad su kolegice bolesne, koji rade posao za dvoje, za sramotno malo plaći. Iscrpljene smo fizički, psihički i najviše emotivno zbog čega kolegice daju otkaze i odlaze iz struke, a mladi kadar ni ne dolazi. Vjerujem da oni znaju da se ljubavlju ne može platiti hrana niti režije.”, kazala je Beljo zaključujući kako zbog svega toga ovaj njihov izlazak na ulicu nije samo borba za veće plaće, već i “borba za našu djecu i ovaj grad”.

Okupljenima se obratila i odgojiteljica Sandra Vidaković koja je uz poziv gradskim strukturama da poštuju njihova prava poručila kako prosvjednici nisu pohlepni, već su ljudi sa srcem koji svoj rad s djecom u vrtićima ne doživljavaju kao posao, nego kao poziv. Nakon obraćanja na Portarati prosvjednici su krenuli u prosvjednu šetnju ulicom Sergijevaca koja je simbolički završila na Forumu, pod prozorom prvog čovjeka grada Filipa Zoričića i njegovih suradnika, na kojima je sad potez. (M. Pavlović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa