DRŽAVA ĆE IM PLATITI

Slovenski ribari dobili 3,4 milijuna eura kazni u Piranskom zaljevu!

0
Savudrija - ribari i policija na moru uz granicu sa Slovenijom (Foto: Goran Kovačić/PIXSELL)
Savudrija - ribari i policija na moru uz granicu sa Slovenijom (Foto: Goran Kovačić/PIXSELL)

Republika Slovenija će na sebe preuzeti jamstvo za pokriće 3,4 milijuna eura, koliko ukupno iznose kazne koje su slovenski ribari do sada dobili zbog ribarenja u hrvatskoj polovici Piranskog zaljeva. Odluka je to slovenske vlade koja je time odbila prijedlog Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše. SDS je, naime, predložio da Slovenija odmah plati Hrvatskoj sve kazne koje su zaradili tamošnji ribari, čime bi, smatra vlada, Slovenija priznala crtu razgraničenja na polovici zaljeva. S druge strane, pretpostavka je da su i hrvatski, odnosno prije svega istarski ribari zaradili približno istu vrijednost kazni zbog istog prekršaja. Slovenija, podsjetimo, i dalje smatra da je Arbitražna odluka prema kojoj njoj pripada većina Piranskog zaljeva, a koju Hrvatska ne priznaje, jedini valjani pravni dokument o razgraničenju između dviju država.

 

Što se tiče kazni, nitko zapravo ne očekuje da će one doista biti naplaćene. I to ne samo zbog trenutno vrlo dobrih odnosa Slovenije i Hrvatske, već i zbog toga što bi time svoje ribare doveli u velike probleme. Jer kad bi Hrvatska doista inzistirala na naplati 3,4 milijuna eura, onda bi to svakako učinila i Slovenija. Doduše, slovenski su ribari nedavno izgubili spor pred Europskim sudom za ljudska prava koji im nije dao za pravo da ribare u hrvatskoj polovici Piranskog zaljeva, ali još nije donio i odluku o hrvatskim ribarima koji su također podnijeli tužbu pred istim sudom. Ukoliko bi, a to zapravo malo tko očekuje, taj sud donio odluku u korist hrvatskih ribara, onda se cijela situacija stubokom mijenja. U tom bi slučaju Hrvatska doista mogla krenuti u naplatu kazni bez straha da će isti potez povući i druga strana. Doduše, odnosi dviju država bi se zbog toga znatno pokvarili, što nikome nije u interesu, pogotovo zbog nekih zajedničkih projekata koji su u pripremi.

No, ova igra koja se odvija na istarskoj granici između Slovenije i Hrvatske nastavlja se dalje. U Piranskom zaljevu gotovo da nema ribolova, a tu mislimo na akvatorij koji i jedna i druga strana svojataju kao svoj, bez policijske pratnje. Slovenski mediji navode da ne prođe dan a da u prosjeku barem jedna hrvatska ribarica uđe u vode koje Slovenci smatraju da im pripadaju.

Robert Radolović, ribar iz Izole, za slovenski list Delo kaže da prema njegovom mišljenju ni jedna ni druga strana neće popustiti u ovom sporu. "Mi ribari se, nažalost, nalazimo između. To se može povlačiti još 20 ili 40 godina." Slovenski ribari su, pak zadovoljni što im sada njihova vlada zakonski garantira plaćanje kazni ukoliko dođe do toga. SDS je, inače, predložio da Slovenija u roku od 30 dana plati sve kazne ribara, čak i one koje još nisu pravomoćne. (Bojan Žižović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa