nezakonito udaljen iz službe

Janko dobio spor protiv Vodnjana. No, priča još nije gotova

11.06.2024 - 08:55
Sjedište Grada Vodnjana (Foto: Milivoj Mijošek)
Sjedište Grada Vodnjana (Foto: Milivoj Mijošek)

Bivši pročelnik Odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove Grada Vodnjana, Damir Janko, koji je krajem lipnja 2022. godine uhićen i osumnjičen za nezakonite legalizacije, dobio je prije nekoliko tjedana radno-pravni spor protiv Grada Vodnjana, te po presudi Upravnog suda u Rijeci sada mora biti vraćen natrag na odgovarajući posao, te mu pripada sve ono što je izgubio udaljavanjem iz službe. Naravno, ta je odluka tek nepravomoćna, te se još uvijek čeka presuda drugog stupnja, ona Visokog upravnog suda.

 

Podsjetimo, Janko je rješenjem Grada Vodnjana 17. rujna 2021. godine stavljen na raspolaganje, uz obrazloženje da je preustrojem upravnih tijela Grada Vodnjana ukinut Upravni odjel za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove u kojem je on obavljao poslove radnog mjesta pročelnika, a da za njega nema odgovarajućeg mjesta unutar novog preustroja na koje se mogao rasporediti.

Podsjetimo, prije dolaska Edija Pastrovicchija na vlast Vodnjan je imao pet upravnih odjela koje je Pastrovicchio ubrzo smanjio na dva, pa je smanjenje išlo dalje, na samo jedan upravni odjel. Također, valja podsjetiti i da se pred upravnim sudovima još uvijek vodi više sporova oko svih tih silnih promjena unutar uprave i sistematizacija.

Uglavnom, nova se vlast odlučila obračunati s bivšim kadrovima koji su, po stavu USKOK-a, činili kaznena djela povezana s legalizacijama nezakonito izgrađenih građevina, kojih po Vodnjanštini sigurno ne fali. Tako su umjesto spomenutog Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove, ustrojili Upravni odjel za prostorno uređenje, komunalni sustav, gradnju i zaštitu okoliša, gotovo identičnog djelokruga.

Odlučujući o žalbi Damira Janka, gradonačelnik Vodnjana je 26. listopada 2021. godine donio rješenje kojim je odbio žalbu i potvrdio prvostupanjsko rješenje o stavljanju na raspolaganje. Kao posljedica stavljanja na raspolaganje, kasnije je doneseno rješenje o prestanku službe. Za izjavu smo se obratili Jankovoj odvjetnici Biljani Grozdanić.

"Protiv navedenih rješenja Damir Janko je Upravnom sudu u Rijeci podnio tužbu u kojoj je zahtijevao poništenje obaju rješenja, ističući da je riječ o kozmetičkim promjenama ustrojstva gradske uprave, s namjerom da iste dovedu do promjena službeničkog statusa, pa i prestanka službe, pojedinim službenicima koje je odabrala nova gradska vlast, sve suprotno odredbama Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi", kaže Grozdanić.

Naposljetku, Upravni sud u Rijeci je 14. svibnja 2024. godine donio presudu kojom je poništio oba rješenja i utvrdio da je Janko u razdoblju od 4. rujna 2021. do 14. veljače 2023. godine ostvarivao prava pročelnika "novog" Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav, gradnju i zaštitu okoliša.

"Sud je zaključio da između ranijeg Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove u kojem je Janko obnašao poslove radnog mjesta pročelnika i 'novog' Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav, gradnju i zaštitu okoliša postoji ustrojstveni kontinuitet pa da stoga nije bilo potrebno provoditi javni natječaj za imenovanje novog pročelnika, već da je pravilnom primjenom odredaba Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, na to radno mjesto trebao biti raspoređen Damir Janko. Stoga mu je u razdoblju važenja odluke kojom je ustrojen predmetni upravni odjel, sud priznao sva prava koja su mu pripadala po osnovi pročelničkog radnog mjesta", pojašnjava Grozdanić.

S obzirom da je Odlukom o ustroju i djelokrugu Jedinstvenog upravnog odjela Grada Vodnjana ustrojen novi Jedinstveni upravni odjel, sud je utvrdio da Grad Vodnjan mora u novom zasebnom upravnom postupku donijeti odluku o pravima Damira Janka nakon stupanja na snagu predmetne odluke, odnosno od dana 14. veljače 2023. godine, stoji u presudi.

Očekivano, protiv te presude Grad Vodnjan je podnio žalbu o kojoj će odlučivati Visoki upravni sud Republike Hrvatske. U slučaju potvrđivanja prvostupanjske presude, Janko će imati pravo zahtijevati isplatu materijalnih prava koja bi mu pripadala kao da je obavljao poslove radnog mjesta pročelnika u razdoblju od 4. rujna 2021. godine do 14. veljače 2023. godine, sa zakonskim zateznim kamatama, dok u odnosu na razdoblje nakon toga, Grad Vodnjan mora donijeti zakonitu odluku o njegovom rasporedu na drugo radno mjesto u okviru Jedinstvenog upravnog odjela, u kojem slučaju će imati pravo na isplatu materijalnih prava koja bi mu pripadala kao da je obavljao poslove drugog radnog mjesta.

Kako bilo, ukoliko viši sud potvrdi tu presudu, ali i sve ostale dubioze oko sistematizacija i eventualnih otkaza službenika, sve će se to platiti od javnog novca građana Vodnjana. (M. Rosanda)

Tweet

Posljednje novosti