Kako istarski hotelijeri stimuliraju domaće radnike

Od dodatnih nagrada i povišica do subvencija za stanove i vrtiće

08.06.2024 - 12:02
Ilustracija: Duško Jaramaz/PIXSELL
Ilustracija: Duško Jaramaz/PIXSELL

Prije nekoliko dana Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije i uprava hotelske tvrtke Maslinica iz Rapca sklopili su sporazum o povećanju materijalnih prava radnika za ovu godinu.

Osim dogovora o povećanju plaća, nagrada i isplate božićnica, te po prvi puta i dara u naravi, Maslinica je i ove godine nastavila s praksom započetom lani da se posebno nagrađuju lokalni radnici, odnosno „radnici koji imaju prebivalište na području sjedišta poslodavca, odnosno nisu koristili smještaj kod poslodavca“.

Naime, posljednjih godina bilo je mnogo pritužbi od strane domaćih i uglavnom dugogodišnjih radnika hotelskih kompanija da su strani radnici s istom plaćom u puno boljem položaju od domaćih, jer su im hrana i smještaj besplatni pa im, za razliku od lokalnih radnika, 'ostane čista plaća'.

Prema riječima predsjednice SIKD-a Marine Cvitić ovu je nepravdu prema lokalnim radnicima prošle godine prvo ispravilo hotelsko poduzeće Jadran Crikvenica, potom su ih slijedile još neke hotelske tvrtke, a od ove godine, barem u Istri, sve hotelske kompanije dodatno stimuliraju radnike „koji ne koriste smještaj kod poslodavca“.

 

Maslinica

U rabačkoj Maslinici domaći radnici, a to su svi koji žive na području istočne Istre, ove će godine s plaćom za listopad ostvariti pravo na dodatnu nagradu od 420 eura neto, pod uvjetom da su radili najmanje šest mjeseci.

Također, od 1. lipnja ove godine, svim radnicima koji ne koriste usluge smještaja kod poslodavca, povećava se koeficijent radnog mjesta, odnosno plaća i to za 10 posto ako im je osnovna bruto plaća do 1.100 eura bruto, odnosno za 7 posto, ako im je osnovna bruto plaća iznad 1.100 eura.

„Vjerujemo da će dodatna materijalna prava za radnike koji nisu na smještaju kod poslodavca motivirati domicilne radnike za rad u Maslinici“, rekla je nakon potpisavanja sporazuma Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, dok je Edvard Lesnik, prokurist u Maslinici kazao: „Uprava i vlasnici Maslinice su svjesni da je za daljnji razvoj kompanije neophodno imati dobar tim sastavljen od lokalnih radnika i menedžera, a kojeg ćemo u sezoni pojačati sa uvoznom radnom snagom.“

Valamar

Slične poticaje za domaće radnike imamu i druge hotelske tvrtke u Istri. Valamar, kao najveća hrvatska turistička kompanija, potiče cjelogodišnji rad i lokalno zapošljavanje svojim programom 'Živi destinaciju'. Program uključuje niz pogodnosti za djelatnike koji žive u destinacijama, a od ove godine kompanija je uvela i dodatnih 400 eura neto za zaposlenike koji žive u destinacijama ili se trajno u nju dosele. Osim toga, prošle godine kompanija je uvela program 'Krov nad glavom', kojim je stalnim zaposlenicima i stalnim sezoncima u programu V+3 osigurala mogućnost dodatka za najam stana u iznosu do 500 eura mjesečno.

Valamar je i u 2024. godini nastavio sa značajnim ulaganjima u zaposlenike te u dogovoru sa socijalnim partnerima povećava osnovnu plaću za više od 5.000 djelatnika.

Primanja za stručne pozicije – kuhara, konobara, recepcionara i niz drugih pozicija u hotelima, kampovima i ljetovalištima u vrhu sezone iznosit će između 1.400 i 2.000 eura neto, dok će sobarice, pomoćni kuhari, pomoćni konobari, kuhinjski radnici, serviri i ostala radna mjesta primati između 1.000 i 1.300 eura.

„Ove inicijative važne su za zadržavanje i privlačenje ključnih djelatnika u turističkom sektoru i za, uostalom, ostanak domaće radne snage u Hrvatskoj“, rekli su nam u Valamaru.

Arena Hospitality Group

U Arena Hospitality Group svojim radnicima, osim prigodnih nagrada i nagrada za radne rezultate, osiguravaju: dar djetetu u maksimalnom neoporezivom iznosu svim radnicima koji su u radnom odnosu na dan isplate dara, zatim dar za rođenje djeteta u maksimalnom neoporezivom iznosu radnicima koji su u trenutku rođenja djeteta zaposleni najmanje 6 mjeseci kod poslodavca, subvenciju za vrtić – u cijeni javnog vrtića, te regres u iznosu od 10 eura po danu godišnjeg odmora.

Arena Hospitality Group je prvi poslodavac u turizmu koji nudi i benefit dobrovoljnog zatvorenog mirovinskog fonda Arena Mudra Mirovina kako bi u kasnijoj životnoj dobi radnici imali dodatna primanja uz redovnu mirovinu.

„Za radnike čije je prebivalište udaljeno više od 50 km od sjedišta i koji ne koriste smještaj poslodavca, nudimo i subvenciju za najam stana u iznosu od 200 eura mjesečno“, rekli su nam u najvećoj hotelskog tvrtki na području južne Istre.

Plava laguna

Plava Laguna je sredinom svibnja također najavila značajan rast plaća svojih zaposlenika u 2024. godini. Od svibnja ove godine zaposlenicima Plave Lagune plaće će se u prosjeku povećati 13 posto. Pored povećanja osnovne plaće, više od 70 posto radnika bit će obuhvaćeno individualnim povećanjima plaće koja se kreću od 10 posto do preko 20 posto. Sukladno korporativnim vrijednostima Plava Laguna će ove godine svojim zaposlenicima isplatiti dodatne nagrade i stimulacije u ukupnom iznosu većem od 2.400 eura. Nagrade za radne rezultate u 2024. godini u iznosu do 1.120 eura dobit će svi stalni i sezonski radnici na temelju odrađenih sati tijekom turističke sezone, u razdoblju od travnja do listopada. Uz uskrsnice, koje su im već isplaćene, zaposlenici će u sklopu dodatnih nagrada i stimulacija dobiti i božićnicu i dar za dijete, u maksimalnom neoporezivom iznosu te regres za godišnji odmor i dar u naravi. Osim toga, od ove će godine Plava Laguna isplatiti i dodatak u ukupnom iznosu do 150 eura za radnike koji ne koriste smještaj poslodavca u vrhuncu turističke sezone, od lipnja do kolovoza. (Nenad Čakić)

Tweet

Posljednje novosti