OB PULA: slučaj iz 2011. godine

Pacijentica ostala bez noge. Bolnica joj mora isplatiti ogromnu odštetu

0
Opća bolnica Pula (Foto: istarski.hr)
Opća bolnica Pula (Foto: istarski.hr)

Prema najnovijoj presudi Općinskog suda u Puli, Opća bolnica Pula mora isplatiti otprilike 226.636 eura odštete jednoj bivšoj pacijentici i njezinom suprugu zbog grešaka u liječenju zbog kojih je nesretna pacijentica na koncu ostala bez jedne noge. No, to zasigurno nije sve, jer se radi o svoti na koju još treba obračunati zatezne kamate.

Sve počinje daleke 2011. godine kada pacijentica biva primljena i liječena u Općoj bolnici Pula zbog kompliciranog prijeloma gornjeg dijela goljenične kosti, odnosno tibije ili cjevanice. Nažalost, već u ranom postoperativnom tijeku nastala je infekcija stafilokokom u predjelu prijeloma, te se stvar komplicira do te mjere da je infekcija dovela do usporenog liječenja s nepovoljnim konačnim ishodom čije posljedice i danas trpi. Ipak, treba reći i da se liječila i u drugim ustanovama koje također snose svoj dio odgovornosti. Naime, kasnije je došlo do više grešaka u liječenju.

 

U svojem iskazu na sudu nesretna pacijentica je navela da ne zna koliko je operacija imala, koliko puta su je uspavljivali, koliko su fiksatora stavljali i vadili, koliko puta joj je noga bila u gipsu, u longeti i slično. Liječena je od 2011. do 2016. godine, a i danas povremeno ide na razne preglede, strašno se napatila jer je u konačnici i nogu izgubila. Nitko je, veli, nije upozorio na to da će imati fantomske bolove cijeli život nakon što joj odrežu nogu, jer da je to znala radije bi umrla nego pristala na amputaciju. Od trenutka kada je prvi puta liječena u OB Pula, sve je krenulo nizbrdo i sve se kompliciralo, kaže, te napominje da je nakon prve operacije vidjela nešto nije u redu, jer joj je noga strašno naticala, boljela je i neprestano je iz rane curio gnoj. Nije joj jasno kako oni kao stručnjaci to nisu znali i nešto na vrijeme poduzeli.

Uglavnom, sudski postupak je trajao sve do prije nekoliko dana, saslušano je više vještaka sudske medicine, te je naposljetku prevagnulo mišljenje onog, što je prihvatio i sud, koji je ustvrdio da je došlo do liječničke greške kada su u OB Pula uočili jednu fistulu na nozi pacijentice. Tada je postojala indikacija za liječenje, saniranje infekcije i odgovarajući tretman u trajanju od 12 tjedana, a što je bolnica propustila učiniti te je tako postupila protivno pravilima struke, kazao je vještak, što je sudu očito bilo dovoljno. (M. Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa