'jeste li nesposobni ili manipulirate'

SDP: 'Grad Rovinj razvija se stihijski i daleko ispod svojih mogućnosti'

29.05.2024 - 12:08
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

Rovinjski SDP obratio građanima se usuret sjednici Gradskog vijeća  priopćenjem za medije.

"SDP vam želi približiti malo realniju sliku o učinkovitosti raspolaganja vašim/našim novcem, od uobičajenih samohvala koje slušamo svakodnevno kroz lokalne medije.

Na temelju Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Rovinja dolazimo do informacije da je u 2023. godini od planiranih 45 milijuna eura realizirano svega pola, točnije 57 posto.

Što to znači? Prije svega neizvršenje rashodovne strane proračuna znači da se onaj višak iz ranijih godina, o kojem već godinama govorimo, ponovno uvećao, i to za čak 5 milijuna eura. Da, dobro ste pročitali, prema podatcima dostupnim na www.rovinj-rovigno.hr na računu Grada Rovinja u Privrednoj banci Zagreb (Intesa San Paolo) nalazi se 20,4 milijuna eura akumuliranih neutrošenih sredstava - našeg novca.

Dodatno, polovično izvršenje proračuna znači da sva ona infrastruktura koju smo planirali, unaprjeđenje kvalitete našeg života o kojem smo maštali, sve to nećemo imati. Zasigurno ne ove godine, a možda i nikad.

Pitamo li se što sve možemo samo sanjati u ovih 43 posto nerealiziranog, najveći dio odgovora leži u Izvješću o izvršenju plana izgradnje komunalne infrastrukture. Od pompozno najavljivanih planiranih investicija u ukupnom iznosu od 9.5 milijuna eura, u prošloj godini izvršeno je svega 18 posto.

Među nerealiziranim projektima su Autobusni kolodvor na Concetti (2,6 milijuna eura), Popločavanje Trga M. Tita (3,8 milijuna eura), Rekonstrukcija Via G. Carducci (milijun eura), Izgradnja nerazvrstanih cesta (870.000 eura), Izgradnja prometnice Gripole-Spine-Retail Park (400.000 eura).

Želimo li zaista prepustiti novac zubu inflacije čuvajući ga na računu banke, kako to trenutno činimo, dok istovremeno nemamo javnu rasvjetu, djeca nam idu u školu u dvije smjene, nemamo javni prijevoz, ceste su nam pune rupa, kako one nerazvrstane tako i razvrstane?

Želimo li istovremeno plaćati skupe kamate na kredite za Valbruna sport d.o.o. i Komunalni servis d.o.o.?

Da se prisjetimo, u 2020. Grad je digao kredit u iznosu od 8.5 mil eura za izgradnju sportsko - lječilišnog bazenskog kompleksa u sklopu Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat", a u godini 2023. digli smo dva nova kredita u iznosu od 500.000 eura za nabavku komunalnih vozila Komunalnog servisa.

Budući da Grad za sebe i sva poduzeća kojima je osnivač vodi zajedničke račune, dodatno je nejasno zašto plaćamo kamate na kredite dok se istovremeno u banci gomilaju viškovi.

Podsjećamo gradonačelnika da je SDP prošle godine, prilikom usklađivanja s novim Zakonom o porezu na dohodak, zahtijevao smanjenje poreza na dohodak na najnižu stopu.

Zahtjev je, naravno odbijen, uz napomenu da će se nakon uvida u prihode i rashode nakon prvog kvartala razmotriti postoje li mogućnosti za smanjenje poreza na dohodak. Kako se vidi iz priloženog mogućnosti itekako postoje. No, i bez smanjenja poreza tim novcima mogle su se brojne aktivnosti provesti za unaprjeđenje kvalitete života građana Rovinja, koje ne uključuju nužno betoniranje i asfaltiranje, kao na primjer subvencioniranje kućnih solarnih elektrana, služba gerontodomaćica, revitalizacija umjetničke kolonije Grisia, obnova fasada, električni mini-bus, plaćanje marende učenicima, veće stipendije studentima, najam pravog ledenog klizališta, drop-on-drop-off bicikli za vožnju biciklom kroz grad, besplatni parking u 12. mjesecu tijekom Adventa, i tako dalje i tako dalje, uostalom preporučamo gradonačelniku da pita građane, jer participativno budžetiranje ne samo da je popularno, nego je i izuzetno demokratsko.

Participativno budžetiranje omogućava građanima da usmjeravaju investicije u razvoj Grada prema vlastitim afinitetima, interesima i prioritetima, a sve u skladu s financijskim mogućnostima.

Nasuprot tome, Grad Rovinj razvija se stihijski i daleko ispod svojih mogućnosti, pa ni građani ne mogu ostvariti kvalitetu života odgovarajuću suvremenim urbanim standardima. Kako je već u svom znanstvenom radu istaknula financijska stručnjakinja i znanstvena suradnica Instituta za financije Simona Prijaković - "Odstupanja mogu biti posljedica nesposobnosti vlasti da realno planira prihode i rashode ili čak namjeran čin, kako bi se ostvarili neki ciljevi vlasti (primjerice prije izbora)".

Stoga postavljamo otvoreno pitanje našoj gradskoj upravi - jeste li nesposobni ili nas manipulirate?", zaključuju iz rovinjskog SDP-a. (Istarski.hr)

 

Tweet

Posljednje novosti