odluka na pulskim vijećnicima

Grad Pula će platiti 315.000 eura za projekt Regionalnog centra za spašavanje

24.05.2024 - 21:02
Komunalna palača u Puli (Foto: Mirjana Vermezović Ivanović)
Komunalna palača u Puli (Foto: Mirjana Vermezović Ivanović)

Pred pulskim gradskim vijećnicima u utorak će se naći prijedlog odluke o sklapanju sporazuma o uređenju međusobnih odnosa, preciznije financiranju projektne dokumentacije za projekt Regionalnog centra za zaštitu i spašavanje koji bi se trebao graditi na području Valmada, odmah uz pulsku zaobilaznicu, na katastarskoj čestici 1918/1 u vlasništvu Grada Pula, s uknjiženim pravom građenja u korist Javne vatrogasne postrojbe Pula.

 

U obrazloženju odluke navodi se da su 6. ožujka ove godine Grad Pula, Istarska županija i Vatrogasna zajednica Istarske županije potpisali pismo namjere o suradnji u izgradnji Regionalnog centra za zaštitu i spašavanje, kao projekta od šireg regionalnog značaja u kojem će djelovati JVP Pula, Vatrogasna zajednica Istarske županije sa Službom civilne zaštite, Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije s ispostavom Pula, društvo Crvenog križa Istarske županije, Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Istra i inspekcija vatrogastva Hrvatske vatrogasne zajednice.

Prihvate li gradski vijećnici prijedlog spomenute odluke, Grad Pula i Istarska županija obvezat će se podmiriti troškove izrade projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Centra, i to Grad Pula 70, a Istarska županija 30 posto. Istarska županija će se obvezati provesti postupak javne nabave za izradu projektno-tehničke dokumentacije.

Centar će se nalaziti na k.č. 1918/1 kod pulske zaobilaznice

Cjelokupan trošak provođenja javne nabave koji uključuje dovršetak idejnog rješenja za prikupljanje uvjeta, stručnjaka za nabavu, voditelja u fazi pripreme i trošak izrade projektno-tehničke dokumentacije procjenjuje se na 450.000 eura s PDV-om. Istarska županija će podmiriti cjelokupan trošak i zatim refundirati od Grada Pule 70 posto tog iznosa (315.000 eura), dok će Grad Pula, stoji u prijedlogu, u svrhu osiguranja njene tražbine Županiji izdati bjanko zadužnicu. Po primitku glavnog projekta s pripadajućim mapama i elaboratima, Istarska županija se obvezuje isto dostaviti JVP-u Pula kao investitoru radi poduzimanja daljnjih radnji u realizaciji projekta.

U sklopu Regionalnog centra bi se, podsjećamo, trebao uspostaviti centar za vatrogastvo i civilnu zaštitu Istarske županije, Grada Pule i ostalih općina i gradova Istarske županije, potom centar za koordinaciju i upravljanje kod velikih nesreća, centar za spašavanje u ruševinama, medicinsko-prijavno-dojavna jedinica za zaprimanje hitnih intervencija s područja Istarske županije te hitna medicinska skrb šireg područja Grada Pule. Bio bi tu i punkt za zbrinjavanje unesrećenih putem helikopterske službe, tu bi se organizirala obuka i edukacija iz hitne medicinske pomoći, zbrinjavali unesrećeni i potrebiti u mjerama Crvenog križa. U planu je na toj lokaciji uspostaviti i centar za ronilačku obuku na moru, gašenje požara i spašavanje na moru i potragu za nestalim osobama. Uz ostalo, ovdje bi bilo i skladište za potrebe kod velikih nesreća i katastrofa, a dio prostora namijenio bi se zbrinjavanju unesrećenih u slučaju većih nesreća na širem području Pule. (M. V. I.)

Tweet

Posljednje novosti