vladajuće nije briga

Savjetovalište za spolno zdravlje mladih jedino u Istri, odbijen IDS-ov amandman

23.05.2024 - 14:15
Dalibor Paus u Saboru
Dalibor Paus u Saboru

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus sudjelovao je u raspravi o Izvješću o radu pravobraniteljice za djecu za 2022. godine te ukazao na primjer dobre prakse iz Istarske županije koji se odnosi na spolno i mentalno zdravlje te problem ovisnosti mladih. Riječ je Savjetovalištu mladih za spolno zdravlje pri službi za školsku medicinu pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, koje postoji jedino u Istarskoj županiji.

 

- Radi se o svojevrsnom nadstandardu, o programu koji zajedno sufinanciraju Istarska županija i gradovi u Istarskoj županiji i koji u ovom obimu ne postoji u drugim županijama, istaknuo je Paus. Ova je usluga, kaže, besplatna, za nju nije potrebna uputnica zbog čega se djeca i mladi lakše odluče na javljanje, usluga je dostupna u neograničenom broju dolazaka, a pružaju je i liječnici školske medicine koji su i najbliži mladima i fizički, ali i kao osobe od povjerenja.

Dodao je da se u sinergiji Savjetovališta mladih za spolno zdravlje i drugih programa poput Savjetovališta za pravilnu prehranu te Savjetovališta za mentalno zdravlje, koje također sufinancira Istarska županija, osigurava dostupna, stručna, besplatna i  sveobuhvatna pomoć djeci i mladima te da to pokazuje da postoji način da se sustav pomoći mladima uspostavi brzo i efikasno.  

Stoga je Paus podsjetio da je upravo zato Klub IDS-a podnio amandman na državni proračun za 2024. godinu, s tendencijom da se u svim zavodima za javno zdravstvo, u svim županijama osigura osnivanje savjetovališta za spolno zdravlje mladih zapošljavanjem jednog liječnika specijalista školske medicine već u ovoj godini. Međutim, kaže da je, 'naravno i nažalost', Vlada taj amandman odbila.

Pozvao je pravobraniteljicu za djecu da osnivanje savjetovališta za spolno zdravlje mladih u svim županijama uvrsti u preporuke u izvješću za 2024. godinu te da se nada da će to biti jedna od ostvarenih preporuka u tom izvješću, a za koje je naveo da ćemo, 'nažalost, slušati tek 2026. godine'. (IHR)

Tweet

Posljednje novosti