Zamjenik gradonačelnika Pule Bruno Cergnul:

'Možda ministrica zna nešto što mi ne znamo!'

0
Zamjenik gradonačelnika Pule Bruno Cergnul (Foto: Milivoj Mijošek)
Zamjenik gradonačelnika Pule Bruno Cergnul (Foto: Milivoj Mijošek)

Nakon što smo ovih dana pisali o reakciji saborskog zastupnika Furia Radina na tvrdnje ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek da je Antonio Smareglia bio "hrvatski umjetnik", stigla je i reakcija iz pulske Komunalne palače, ali ne od gradonačelnika Filipa Zoričića, već od njegovog zamjenika iz redova talijanske manjine Bruna Cergnula.

 

"U svim meni dostupnim informacijama iz časopisa, u talijanskim knjigama, enciklopediji, Wikipediji i inim publikacijama postoje podaci da je Antonio Smareglia bio istarski Talijan ili Talijan iz Istre rođen od oca Francesca i majke Giulie, da je rođen u Vodnjanu, da je živio i u Puli. Pohađao je Muzički Konzervatoriji u Milanu. Po svijetu je putovao nakon prikazivanja opere 'Preziosa' i opere 'Bianca di Cervia' u Milanu i opere 'Re Nala' u kazalištu 'La Fenice' u Veneziji. Antonio Smareglia je ličnost na koju smo mi Talijani koji živimo u Istri i van nje jako i izuzetno ponosni", kaže Cergnul.

"U govoru cijenjene ministrice kulture i medija Republike Hrvatske, gospođe Nine Obuljen Koržinek izrečeno je da je Smareglia bio 'veliki hrvatski umjetnik', pa to stoga nije ostavilo ravnodušne Talijane koji žive u Istri, one koji žive van Istre, a ravnodušni nisu ostali niti veliki dio istarskih Hrvata. Prihvatili smo izjavu s određenom zadrškom i nevjericom jer možda negdje može biti i ispisano nešto u duhu izjave gospođe za što se još nezna", zaključio je Cergnul u pomalo sarkastičnom tonu.(M. Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa