znakovita izjava saborskog zastupnika

Furio Radin prorekao pad Filipa Zoričića?

14.05.2024 - 06:02
Foto: Milivoj Mijošek, Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Milivoj Mijošek, Patrik Macek/PIXSELL

Što je to ovih dana pukim slučajem povezalo saborskog zastupnika Furia Radina, gradonačelnika Pule Filipa Zoričića i pokojnog skladatelja Antonia Smaregliu, a da je sve zakuhala ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek? Za sada zvuči samo kao vic.

Podsjetimo, velika dvorana Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula je, nakon dugotrajne obnove, svečano otvorena 4. svibnja kada je premijerno izvedena opera Antonija Smareglije 'Nozze Istriane'.

Uglavnom, bizarna situacija dogodila se kada je ministrica kulture izjavila da je Smareglia bio "istarski, hrvatski umjetnik". Budući da je jasno kao dan da je slavni skladatelj bio Talijan, ako ništa drugo barem po imenu i prezimenu, obratili smo se, kome drugom, nego Furiju Radinu, zastupniku hrvatskih Talijana u Saboru. Njegov odgovor je, po običaju, bio opširan, ali i vrlo zanimljiv, u dijelovima i znakovit.

 

"Smareglia je bio Talijan koji je svesrdno htio da Talijani od obožavatelja Verdija prelaze na Wagnera. Po tome možemo slobodno reći da je, u muzičkom smislu, bio Austrijanac, a po 'librettu' i općenito po etnicitetu, Talijan. Hrvat je valjda po tome što povijest pišu pobjednici", kazao je Radin i time otklonio pokušaj hrvatizacije istarskog Talijana. Uostalom, na istoj se svečanosti okupljenima obratila i unuka pokojnog skladatelja - na talijanskom jeziku.

Kako bilo, drugi dio Radinovog odgovora u sebi sadrži, po slobodnoj procjeni, proricanje političkog pada gradonačelnika Pule. Ipak, ostavljamo mogućnost da možda i nije tako, pa će čitatelji morati prosuditi sami.

"Sada tamna strana: ako pitate bilo kojeg muzičara, reći će vam da Smareglia donosi peh. Ja, naravno, u to nisam vjerovao, tako da sam pristao da ravnatelj najstarijeg wagnerijanskog festivala (u Ravellu), moj prijatelj Mauro Felicori, daje izvesti uvertiru 'Oceane' od palermske filharmonije u moju čast. Naravoučenije: prvo, padala je kiša pa je uvertira odsvirana u polu-hangaru, a ne na prekrasnoj pozornici na moru. Drugo, izvedba je trajala nekoliko minuta manje od spartita, jer su je muzičari, Sicilijanci, htijeli završiti što prije. Treće, u povratku sam stigao u Zagreb avionom preko Beča s izgubljenom prtljagom", prepričava Radin, te nastavlja.

"Ponavljam, uvjeren sam u to i ne pristajem na priče muzičara (obje kćerke su mi u toj branši) koji mi kažu da će gradonačelnik Pule izgubiti sljedeće izbore zbog izvedbe (u INK, op.n.). Zna se da je jedan novinar izmislio priču o Smarelji kao nositelju peha. Ipak, nitko se ne sjeća kada je izveden posljednji put u Trstu, mada je umro u Gradu i bio je veliki skladatelj. Iz tih razloga, zaustavio bih se na tome", zaključuje Radin. Isto pitanje postavili smo i zamjeniku pulskog gradonačelnika Brunu Cergnulu, no još uvijek nismo dobili odgovor. (M. Rosanda)

Tweet

Posljednje novosti