još jedan problem za filipa zoričića

Pulski vrtići uskoro bi mogli u štrajk. Evo kolike plaće traže

15.05.2024 - 14:13
Komunalna palača Pula / Rajko Kutlača
Komunalna palača Pula / Rajko Kutlača

Prijeti štrajk u pulskim vrtićima! Naime, pregovori za povećanje plaće s Gradom Pulom ne idu dobro i Sindikat Istre i Kvarnera je pokrenuo postupak mirenja. Prije nekoliko dana javili smo se tom sindikatu, i to nakon sastanka predstavnika vrtića i sindikada koji se dogodio u Gradu Puli 8. svibnja, a vezano za dječje vrtiće, budući da je do nas došla informacija da zaposlenici i sindikat nisu zadovoljni sastankom i odnosom Grada prema njima. Iako nam nisu odgovorili na upit, danas su poslali priopćenje za medije.

 

"Da javnosti bude jasno, sindikat traži izjednačavanje plaća u dječjim vrtićima kojima je osnivač Grad Pula s plaćama u osnovnim školama, na što nas upućuje Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju, a na što imamo pravo i na temelju službenog stava Ministarstva znanosti i obrazovanja", ističe Rajko Kutlača, voditelj pregovaračkog tima u ime Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

"Činjenica je da radnici u školama i vrtićima rade u sustavu obrazovanja i da je logično da imaju jednako vrednovan posao bez obzira što se plaće radnika u sustavu osnovnog školstva isplaćuju iz Proračuna RH, a plaće u predškolskim ustanovama iz proračuna jedinica lokalne samouprave. Razumijemo kompliciranost te situacije pa i određenu nelogičnost, ali posljedice tih odnosa svakako se ne bi smjele lomiti preko leđa radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju. Naprosto, mislimo da
bi jedinice lokalne samouprave, pa tako i Grad Pula, morale učiniti potreban napor da se to usmjerenje za iste plaće poštuje jer su razlike u plaćama prevelike", dodaje Kutlača.

"Ako uspoređujemo plaće po radnim mjestima, razlike su u odnosu na osnovne škole od 12,79 do 40,56 posto, ili u novcu od 153 eura do 650,57 eura bruto. Kad govorimo o osnovnim zanimanjima, odnosno učiteljima i nastavnicima s jedne strane i odgojiteljima s druge strane, onda je razlika nešto veća od 40 posto, odnosno oko 550 eura, naravno na štetu odgojitelja. Samo da podsjetimo, taj je zaostatak u prosincu iznosio oko 22 posto. Ponavljamo, govorimo o osnovnoj bruto plaći koja za učitelja u osnovnoj školi iznosi 1.903 eura, a za odgajatelja 1.355 eura. U neto iznosu bez djece i uzdržavanih članova obitelji to bi za učitelja iznosilo cca 1.320 eura, a za odgojitelja 970. Nedopustivo", ističe Kutlača.

"Inicirali smo i započeli pregovore s Gradom Pulom u namjeri da dogovorimo model sustizanja, odnosno izjednačavanja plaća. Nažalost, umjesto dogovora o sustizanju plaća ponuda koju nam je do sada u pregovorima poslodavac predložio je povećanje od 3 posto i to s primjenom od 1. rujna, odnosno u sljedećoj godini povećanje samo dodatka za topli obrok u iznosu od 34 eura mjesečno. To nije nikakvo dostizanje. Treba napomenuti da nitko ne osporava napore koje Grad Pula ulaže i pomake koje smo do sada radili, ali to očigledno nije dostatno da bi se postigao zakonit, logičan, pravedan i realan cilj - izjednačavanje plaća u sustavu obrazovanja, na što upućuje i mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja. Nadamo se i očekujemo da ćemo tijekom mirenja pronaći rješenja", zaključuje Kutlača.  (IHR)

Tweet

Posljednje novosti