Europski sud za ljudska prava

Uskoro odluka o tužbi slovenskih ribara protiv Hrvatske

15.05.2024 - 05:06
Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)
Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)

Je li Hrvatska kršila ljudska prava slovenskim ribarima kada ih je prekršajno kažnjavala zbog njihovog ribarenja u Piranskom zaljevu ili Savudrijskoj vali, kako kome drago, odnosno u vodama koje si prisvajaju i Hrvatska i Slovenija? Na to bi pitanje u četvrtak, 16. svibnja, odgovor trebao dati Europski sud za ljudska prava kojem su slovenski ribari tužili Hrvatsku. Ribari iz susjedstva se pozivaju na to da su ribarili u moru koje po arbitražnoj odluci, a koju Hrvatska ne priznaje tvrdeći da je postupak bio kontaminiran, pripada Sloveniji za što su na koncu od hrvatske policije, inspekcije i sudova dobili visoke kazne.

Slovenski dnevni list Delo primjećuje da su se sada, u suprotnosti s prijašnjom praksom kada su Hrvatska i Slovenija javno komentirale postupke pred međunarodnim sudovima u vezi pitanja koja se tiču arbitražne presude, obje strane odlučile na – tišinu. Jedan od razloga je, prema pisanju Dela, to što se u ovom slučaju ne radi o međudržavnom sporu, već o tužbi slovenskih ribara protiv Hrvatske. Stoga ni jedna ni druga strana ne daju službene izjave.

 

Delo spominje i nekoliko mogućih scenarija koji bi se mogli dogoditi u četvrtak. Jedan je da sud iz procesnih razloga odbaci tužbu slovenskih ribara. Ukoliko, pak, prihvati tužbu, onda bi naravno jedna od strana iz postupka mogla izaći zadovoljnija, iako ne i potpuno zadovoljna. Naime, o ovoj tužbi u četvrtak odlučuje mali senat Europskog suda, a u slučaju nezadovoljstva presudom obje se strane mogu žaliti velikom senatu. Treba napomenuti da bi, u slučaju da slovenski ribari u konačnici dobiju tužbu, to značilo da Europski sud za ljudska prava priznaje arbitražnu presudu i čitav postupak iz kojeg je Hrvatska jednostrano istupila. Spomenimo da su tužbu podnijela trojica ribara iz Izole kao predstavnici svih slovenskih ribara. Oni se sudu žale da su kažnjeni prema hrvatskim zakonima iako u trenutku navodnog počinjenja prekršaja ilegalnog prelaska granice nisu, njihov je stav, bili na teritoriju Republike Hrvatske.

Valja istaknuti da slovenski ribari nisu jedini koji redovno dobivaju kazne u Savudrijskoj vali. Naime, ni druga strana ne ostaje dužna pa su tako istarski ribari s tog područja do sada već dobili na tisuće kazni iz Slovenije, a svima je zajedničko to da ih nitko ne plaća jer bi time priznao da je počinio prekršaj, odnosno da crta razgraničenja nije tamo gdje misli jedna, odnosno druga strana. Da ne bi ostali dužni, i hrvatski su ribari podnijeli pritužbe koji se odnose na granični spor između dviju država pa je Slovenija zbog toga lani završila na prvom mjestu po broju pritužbi po glavi stanovnika na Europskom sudu za ljudska prava. Naime, čak 73 posto svih pritužbi na Sloveniju podnijeli su hrvatski, odnosno istarski ribari. U Isto je vrijeme Hrvatska završila na trećem mjestu, ne zaostajući puno za susjedima. (B. Žižović)

Tweet

Posljednje novosti