oduševljeni lokalnim običajima

Ugledni National Geographic Traveller objavo reportažu o Istri

0

Glasoviti National Geographic Traveller za englesko govorno područje objavio je veliku reportažu o bogatoj kulturnoj baštini Istre, odnosno različitim aspektima istarske kulture - uključujući jedinstvena obilježja istarske narodne glazbe plesa, jezika i povijesti.

 

Novinar Daniel Stables koji je u Istri boravio prošle godine, posebno je oduševljen kako lokalno stanovništvo i danas aktivno čuva stare tradicije i običaje te smatra kako je to izuzetno važno za identitet i budućnost regije.

„Unatoč, ili možda upravo zbog promjenjive političke klime, Istra je razvila žive, ponosno čuvane kulturne tradicije, u glazbi, plesu i jezicima. Upravo sam njih došao istražiti." Uz autora teksta, poznata fotografkinja Mateja Vrckovic, koja živi na relaciji Zürich – Zagreb, svojim je fotografijama oplemenila reportažu na osam stranica.

Uvod je posvećen Puli u kojem se opisuje bogata povijest grada, uz poseban naglasak na rimsku ostavštinu i amfiteatar koji danas služi kao kulisa za razne kulturne događaje poput filmskih festivala i koncerata.

Novinar Daniel Stables posjetio je i Rovinj

Svoj put nastavlja pričom o Brijunima koji su nekada bili Titova ljetna rezidencija a danas su nacionalni park s raznovrsnim sadržajem. Kroz razgovore s lokalnim stanovništvom, istražio je motivaciju za očuvanje starih običaja, naglašavajući njihovu ulogu u povezivanju s prošlošću. Također opisao je trud folklornih grupa i glazbenika da te tradicije prenesu na mlađe generacije. Istarska mu je glazba posebno plijenila pažnju, pa mu je poznati etnomuzikolog Dario Marušić približio razne termine istarskog melosa. Grad Vodnjan, Ekomuzej Istrian de Dignan i folklorno društvo Zajednice Talijana Vodnjan prethodili su njegovom posjetu Rovinju.

Posjetivši Rovinjštinu baš za vrijeme blagdana svete Eufemije i Rovinjske regate batana, Stables je „doživio istarsku kulturu kada je najživlja." Kroz priče o festivalima, regatama i drugim kulturnim događanjima, tekst prikazuje živost i vitalnost istarske kulture te kako se ona prenosi i njeguje kroz generacije unatoč promjenama u političkoj i društvenoj klimi.

Prilog je nastao zahvaljujući suradnji Turističke zajednice Istarske županije s PR agencijom Fox Communication iz Londona te je realiziran uz pomoć lokalnih turističkih zajednica destinacija o kojima prilog govori. Autor teksta Daniel Stables je u Istri boravio u rujnu prošle godine zajedno sa fotografkinjom Matejom Vrckovic.

Svibanjski broj magazina National Geographic Traveller u kojem se nalazi i reportaža o Istri tiskan je u nakladi od 58.000 kopija, a objavljen je i u digitalnoj verziji gdje u online formatu doseže preko 16 milijuna jedinstvenih korisnika.

National Geographic nudi bogatstvo sadržaja kako u digitalnom tako i u tiskanom formatu. Njihov online portal pruža širok spektar članaka, fotografija, videa i interaktivnih sadržaja koji istražuju različite teme poput znanosti, prirode, putovanja i kulture. Korisnici mogu pristupiti ovom sadržaju putem web stranice ili mobilnih aplikacija, što omogućava fleksibilnost i prilagodbu čitateljskim preferencijama.

S druge strane, tiskano izdanje National Geographica i dalje zadržava svoj šarm i privlačnost. Redovito objavljuje duboko istražene članke, spektakularne fotografije i reportaže koje se fokusiraju na istraživanje svijeta i očuvanje prirode. Tiskano izdanje pruža čitateljima jedinstveno iskustvo dubljeg uranjanja u teme i omogućuje im da fizički uživaju u izvanrednom sadržaju koji National Geographic nudi. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa