Na obali u Peroju

More otkrilo rimske ostatke. Građani se pitaju tko se bavi zaštitom

0
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Nedavno su stanovnici Vodnjana i okolice otkrili još dijelova ostataka rimskog doba nedaleko Peroja. Naravno, takvi lokaliteti nisu novost, pogotovo ovi o kojima pišemo. No, očito je more učinilo svoje, te su oni sada vidljiviji, pa su se fotografije ostataka rimske vile pojavile na jednoj vodnjanskoj Facebook stranici. Građani se s pravom pitaju tko će to dodatno otkriti, zaštititi, te naposljetku valorizirati. Koliko nam je poznato, radi se o Arheološkom lokalitetu sv. Grgur, a više o tome kazali su nam iz Grada Vodnjana na upit.

 

Naime, zamolili smo ih da informiraju javnost kako planiraju postupati u tom konkretnom slučaju u svrhu zaštite arheološkog lokaliteta.

"Grad Vodnjan u svom Prostornom planu uređenja na području rta Sv. Grgur u Peroju ima upisana čak tri lokaliteta arheološke baštine. S ovim odgovorom dostavljamo vam i kartografski prikaz Uvjeta korištenja i zaštite prostora područja posebnih uvjeta korištenja PPU-a Grada Vodnjan, na kojem su na području Sv. Grgur označena dva kopnena arheološka pojedinačna lokaliteta (62 i 67) te jedan podmorski arheološki pojedinačni lokalitet", kažu iz Grada Vodnjana i dodaju da je za zaštitu arheoloških lokaliteta nadležno Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel u Puli.

"Dijelovi lokaliteta na obali koji se vide na vašim priloženim fotografijama nisu nepoznanica posjetiteljima i korisnicima tog prostora. Više informacija o provedenim istraživanjima na lokalitetu Sv. Grgur i saznanja o njemu zacijelo možete potražiti pri Arheološkom muzeju Istre u Puli", zaključuju iz Grada Vodnjana. Upit smo poslali i Konzervatorskom odjelu u Puli, no oni još nisu odgovorili. (M. Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa