Kajin: U pet godina izgubljeno radnih mjesta kao da smo pet Uljanika iselili iz Istre

0
Damir Kajin: Smanjenje PDV-a  u turizmu opravdano samo ako su hotelijeri investirali
Damir Kajin: Smanjenje PDV-a u turizmu opravdano samo ako su hotelijeri investirali

„Kada govorimo o Hrvatskoj ili Istri, svi se osjećamo kao da smo na brodu, voda nam ulazi na sve strane, a trebali bi začepiti rupe“, simbolički je opisao nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin stanje obrtništva u kojem smo od 2008. godine do danas izgubili 1314 obrta.

Kajin je istaknuo da je u zadnjih pet godina izgubljeno 13 do 15 tisuća radnih mjesta dok su pojedinci glumili 'lažne veličine' i samim time uspjeli iselili pet do šest Uljanika iz Istre. „Ova će godina biti gospodarsko čistilište za male gospodarske subjekte, te će se sva politika od doprinosa, poticaja i ona kreditna morati korigirati“, rekao je Kajin koji smatra da se treba nadati novim radnim mjestima, ali isključivo spašavati ona stara i postojeća.

Osvrnuo se i na smanjenje PDV-a u turizmu na deset posto za kojeg smatra da nije bio konkurentan kao i u 2012. „Takav je PDV opravdan samo ako su hotelijeri investirali, dok osobno mislim da je bolje spustiti PDV na hranu sirotinji ili pak tekstilnoj i metalnoj industriji kojoj loše ide“, rekao je Kajin te ukazao na dug istarskih poduzetnika koji iznosi 2,4 milijuna kuna.

On smatra da Istra neće opstati samo na državnim investicijama, te je Vladin djelokrug poteza veoma ograničen. Iako je ograničen i djelokrug poteza županija i gradova, Kajin je mišljenja da 'što si bliže, možeš više'. Ukazao je na dramatičnu situaciju u Buzetu i Cimosu čije se sudbine plaši.

„Grupacija Cimos je lani ostvarila 455 milijuna eura prihoda i gotovo 98 milijuna eura gubitka. U prvom polugodištu napravljen je gubitak od ukupno 11 milijuna eura, što je više od planiranog“, upozorio je Kajin na alarmantno stanje. (Tekst i foto: Dunja Lendić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa