DAVID PIUTTI - JYRO, TRAP GLAZBENIK IZ PULE

'Jyro je moj alter ego, on radi sve što David ne može' (video)

0
David Piutti - Jyro (foto: Julijan Labrović/ Yem: Drito X)
David Piutti - Jyro (foto: Julijan Labrović/ Yem: Drito X)

David Piutti, alias Jyro iz Pule, zvijezda je u usponu i jedan od najmlađih izdanaka hrvatske trap scene. Trap je, prema njegovoj interpretaciji, „modernizirani zvuk već postojećeg hip hop zvuka u kojem glazbenici implementiraju svoje zvukove i ideje“.

Neki od poznatijih predstavnika trap scene u svijetu su Travis Scott, Future i Drake, a u Hrvatskoj i susjednim zemljama to su Kukuz, Đorđe, Buntai... Yiro nastupa s Camelom, pravim imenom Roko Radetić, koji je također iz Pule.

 

Davida smo najprije upitali što znači Jyro i zašto je odabrao baš to ime?

- Jyro, kao moj alias nema značenje, ja ga interpretiram kao alter ego koji radi sve što David ne može. Za to ime sam se odlučio jako davno, dok sam samo pisao tekstove u bilježnicu. Ideja je proizašla iz pjesme gdje je navedeno ime 'Jiro', a ja sam 'i' zamijenio u 'y'.

David i Roko su nedavno iz Pule preselili u Zagreb, David studira glazbenu produkciju na United Pop akademiji, a Roko MPA.

- Selidba u Zagreb je bila potrebna za kvalitetno stvaranje glazbe, uz to i stvaranje odnosa s ljudima koji se bave glazbom i drugim poslovima u našoj branši. Stvarati glazbu u Puli nije problematično, ali u Puli ima jako malo nastupa i događaja na kojima se možemo iskazati.

* Kakva je trap scena u Istri?

- Mi smo trap scena u Istri, bez prenapuhavanja vlastitog ega, ali osim nas nekoliko iz Pule koji radimo glazbu tog tipa, osobno ne znam i nisam čuo za ostale aktivne glazbenike tog žanra u Istri.

* Kako vaši roditelji gledaju na vaš glazbeni odabir?  

- Naši roditelji nas potpuno podržavaju, vole slušati našu muziku i kritički ju komentirati, a to jako cijenimo. Drago nam je da nas hvale i veličaju samo iz razloga jer smo im sinovi.

* U Puli ste nastupali u duetu s Camelom, ali prvi album objavit ćete solo, bez njega?

- Svaki nastup do sada smo imali u duetu, tek sada ćemo izbaciti dva solo albuma, on svoj i ja svoj, ali ideja nas kao dueta tu ne prestaje. Uvijek ćemo se držati skupa.

* Imali ste već nekoliko nastupa uživo, koji su vam bili najdraži?

- Nama najdraži su 'Lil Drito' i 'Metro event', oba u Tvornici kulture, a nedavno smo dobili priliku otvoriti 'Drito X' u Domu Sportova što je bio jako velik korak za nas.

* O čemu pjevate u svojim pjesmama?

- Tekstove baziramo na vlastitom iskustvu. Camel i ja oboje stvaramo glazbu u trenutku. Kako se osjećamo u trenutku, takvu glazbu radimo i mislim da je to neko najprirodnije prikazivanje emocija, bile pozitivne ili negativne.

* Spotovi za pjesme su vam vrlo profesionalni, tko ih je radi i osmišljava?

- Sve zasluge idu našim prijateljima iz JustShoot-a (Jure Šiško i Noel Svećerovski), to su dečki koji su s nama od samog početka i s nama su radili sve spotove, kasnije nam se pridružio i Luka Bajlović kojeg smo upoznali u Puli i nagovorili da se preseli u Zagreb s nama. Što se tiče osmišljavanja spotova, to je timski rad, osoba čiji je spot osmišljava osnovnu ideju, a nakon se iz te ideje razrađuje ostatak spota. (Razgovarao: Nenad Čakić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa