obračun s nelojalnom konkurencijom

Obrtnička komora Istre pokrenula web stranicu za prijavu rada na crno

0

Robert Momić, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije, predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije Emil Priskić i potpredsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije Ivica Zbašnik predstavili su danas novu web stranicu koja pruža mogućnost anonimne prijave neregistriranog rada.

Prijavu od danas može podnijeti svaka osoba, neovisno o tome je li sama obrtnik ili ne, putem web stranice www.radnacrno.hr, a komore će zaprimljene prijave u najkraćem roku proslijediti nadležnom Državnom inspektoratu na daljnje postupanje. Ističe se da je prijava potpuno anonimna te da komore nemaju uvid u osobne podatke prijavitelja. Osim toga, i dalje postoji i mogućnost izravne prijave Državnom inspektoratu Republike Hrvatske putem obrasca dostupnog na linku: https://dirh.gov.hr/podnosenje-prijava/83.

Ove tri komore sastavnice su jedinstvenog komorskog sustava na čelu sa Hrvatskom obrtničkom komorom i teritorijalno pokrivaju područje Primorsko-goranske županije, Istarske županije te Ličko-senjske županije. Na dan 29. veljače 2024. godine, Obrtnička komora Primorsko-goranske županije broji 10.681 aktivnih obrta, Obrtnička komora IŽ-a 9.761 aktivnih obrta, dok Obrtnička komora Ličko-senjske županije ima 1.291 aktivni obrt. Na razini Republike Hrvatske, Hrvatska obrtnička komora bilježi ukupno 114.058 aktivnih obrta.

Obrtništvo predstavlja jedan od najbrojnijih gospodarskih subjekata u Republici Hrvatskoj, s ukupno 213.652 zaposlenih kod obrtnika, što pokazuje snagu i važnost obrtničkog sektora.

Upravo u svrhu promicanja i zaštite zajedničkih interesa obrtništva te borbe protiv dugogodišnjih problema nelojalne konkurencije i neregistriranog rada, tri su obrtničke komore pokrenule mogućnost anonimne prijave neregistriranog rada, poznatog kao "rad na crno". Siva ekonomija predstavlja izrazito veliki problem, posebice za male poduzetnike i obrtnike, a njezin se udio u Republici Hrvatskoj u posljednjih 20 godina penjao i iznad 30 posto BDP-a. Implementacijom ovakvog sustava za anonimne prijave, komore žele smanjiti broj onih koji obavljaju neregistrirane aktivnosti, što na kraju pomaže u stabilizaciji tržišta i pruža bolje uvjete za sve obrtnike, stoji u objašnjenju. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa