sve manji interes

Istra izgubila nekoliko stotina hektara vinograda

0
Ilustracija (foto: Pixabay)
Ilustracija (foto: Pixabay)

Vremenski uvjeti napokon su povoljni za početak sadnje vinove loze i maslina u Istri. I dok je maslinika i maslinova ulja sve više, to ne vrijedi za vino - svake godine sve je manje vinograda. Stoga je sadnja autohtonih sorti vinove loze imperativ da bi Istra i dalje nudila dovoljnu količinu domaćeg vina. I ostala prepoznatljiva na tržištu, donosi HRT.

 

Lozu po lozu, ručno se na obroncima nadomak Buja sadi istarska malvazija. I tako tri hektara. U podizanje novog vinograda, obitelj Rossi uložit će 160 tisuća eura vlastitog novca. 

- Planirano je da se vrati kroz 5 do 10 godina, ovisno je li gledano kroz cijenu grožđa ili vina. Tako da to ovisi, ali kroz brzi period će se vratiti, rekao je vinar Marko Rossi.

No, vinograda je u Istri sve manje. Zbog promjene načina života na selu, mali obiteljski vinogradi izumiru. Tako smo posljednjih desetljeća u Istri izgubili nekoliko stotina hektara vinograda i pali na 2800. 

- Ono kako ja sad to gledam, da je to neki prijelazni period gdje s jedne strane su i sami vinari shvatili da moraju posaditi više vinograda jer si moraju osigurati tu količinu grožđa koju nema velik dio tih malih gospodarstava, rekao je Marijan Bubola, znanstvenik iz Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču.

S maslinicima je znatno bolja situacija. Obitelj Chiavalon kontinuirano podiže nove nasade posljednjih tridesetak godina. Nedavno su autohtonim sortama maslina zasadili nova tri hektara. 

- Trenutno nedostaje ulja na tržištu i svi koji govore da ga ima previše, ne znaju ga prodati. Maslinovo ulje konzumira cijeli svijet, a proizvodi se na ograničenom području Mediterana. Zbog klimatskih promjena proizvodnja je sve manja, rekao je maslinar Sandi Chiavalon.

Do ulaska u Europsku uniju Istarska je županija subvencionirala kupnju sadnog materijala. Sada su im na raspolaganju druge mjere.

- Pomažemo tako da financiramo rad udruga koje onda zajednički nastupaju na tržištu, educiraju se poljoprivrednici privlače mladi i tako povećavamo potencijal, rekao je Ecio Pincan, pročelnik Odjela za poljoprivredu Istarske županije.

Mnogi se poljoprivrednici u sadnji oslanjaju na poticajne mjere iz ruralnog razvoja, a sadnju bi potaknula brža dodjela zapuštenog državnog poljoprivrednog zemljišta. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa