posljednji dan predizborne kampanje

U ponoć počela izborna šutnja

0
Glasački listići (Foto: Screenshot/HRT)
Glasački listići (Foto: Screenshot/HRT)

Posljednji je dan predizborne kampanje. U ponoć počinje izborna šutnja koja će trajati do srijede u 19 sati, kada se zatvaraju sva birališta. Na birališta se distribuira gotovo 4 milijuna glasačkih listića, donosi HRT.

Izborni materijal spreman, zapakiran u vreće, ide na svoje posljednje odredište - biračko mjesto.
U ponoć počinje izborna šutnja koja traje do srijede 17. travnja u 19 sati, kada se zatvaraju sva birališta. Zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata i neslužbenih rezultata.

 

- U izborima zastupnika u Hrvatski sabor ne postoje sankcije, a kod zakona o izborima u europski parlament postoje ozbiljne sankcije. Tako da je i to jedan poziv budućem zakonodavnom tijelu da se pozabavi eventualno izbornim zakonodavstvom i ujednači ove stvari i napravi neki novi iskorak da državno izborno povjerenstvo dobije neke nove alate kako bi ove stvari lakše rješavalo, naglasio je Slaven Hojski, glasnogovornik i član Državnog izbornog povjerenstva.

S početkom izborne šutnje završit će 17 dana duga kampanja, a već večeras u 23 sata otvorit će se prva birališta u Canberri, Sydneyju i Melbournu.

Glasački listići dopremljeni su u izborna povjerenstva diljem Hrvatske gdje su se tjednima razvrstavali. U Zagrebu koji obuhvaća 3 izborne jedinice pripremljen je materijal za gotovo 750.000 birača.

- Osamdeset tona papira je ušlo u ovu prostoriju i sve je to prošlo kroz vrijedne ruke svih naših djelatnika, kako stručnog tima tako i djelatnica na slaganju izbornog materijala. To je fizički posao, jako naporan posao, s tim da koncentracija stvarno mora biti prisutna svih 10 sati rada, istaknula je voditeljica tima za slaganje izbornog materijala Željkica Brnada.

Jer birački listići moraju biti složeni i prema serijskim brojevima. Pogrešaka ne smije biti.

Svaka vreća teži oko 30 kilograma. U njoj se nalazi sav izborni materijal potreban za jedno biračko mjesto. U vreći se, osim glasačkih listića, nalaze i zapisnici, kuverte, glasačke kutije pa čak i kemijske olovke.

Više pročitajte ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa