zanimljiv odabir

Evo koja hrvatska jela obožava influencer iz Grčke. Ima i istarskih

0
Fuži s tartufima
Fuži s tartufima

Kao i hrvatski turizam općenito, hrvatska kuhinja dobiva sve više pažnje na društvernim mrežama.

Harry Anapliotis, grčki putopisac koji živi na Kreti, napravio je listu od 24 hrvatska jela, među kojima, naravno, ima i nekoliko istarskih.

Na prvom mjestu je peka, bilo masna, bilo riblja, piše Anapliotis. A nakon toga slijede: crni rižot, fritule, paški sir pa fuži. 

 

"Fuži su vrsta domaće tjestenine tradicionalne na istarskom poluotoku u Hrvatskoj, a ime su dobili od talijanske riječi "fuso", što znači vreteno, opisujući njihov uvrnuti oblik. Fuži se u Istri najbolje poslužuju kao dio glavnog jela, preliveni bogatim mesnim ili povrtnim umacima. Klasična je varijanta s gulašem od divljači, a ukusni su i s umakom od tartufa ili plodova mora", napisao je.

Slijede štrukli, ćevapi, brudet, skradinski rižot, pašticada, salata od hobotnice, sarma pa istarski pršut.

"Istarski pršut specifična je vrsta suhomesnate šunke koja se proizvodi isključivo na geografskom području istarskog poluotoka u Hrvatskoj i ima status zaštićene oznake izvornosti u EU. Najbolje ga je poslužiti tanko narezanog na sobnoj temperaturi, a domaći u njemu uživaju jednostavno u obliku predjela uz masline, sir, kruh, smokve i malvaziju", piše u objašnjenju.

Slijede mlinci, punjena paprika, burek, zagrebački odrezak, čobanac, rožata, orahova potica, kremšnita, kulen, dalmatinski pršut i maneštra.

"Maneštra je izdašna juha od povrća i graha koja potječe iz Istre i podsjeća na poznatu talijansku juhu minestrone, ali uključuje sastojke poput kukuruza šećerca, pršuta i octa, što joj daje jedinstven istarski štih. Dugim kuhanjem nastaje prekrasno gusta, aromatična juha prošarana mekim grahom, povrćem i komadićima mesa", ističe Anapliotis. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa