presuda u bizarnom slučaju

Šveđanin izgovorio grozne rečenice u Medulinu. Završio je na sudu

2
Ilustracija (foto: Duško Marušić/Pixsell)
Ilustracija (foto: Duško Marušić/Pixsell)

Bankar iz Švedske oslobođen je na sudu u Puli optužbi za remećenje javnog reda i mira prošlog ljeta u Medulinu, zbog toga što njegovo remećenje nije bilo javno, nego privatno.

Prema optužbi, umirovljeni državljanin Švedske je 9. kolovoza 2023. u 20.30 sati u Medulinu narušavao javni red i mir na naročito drzak i bezobrazan način tako što je u alkoholiziranom stanju došao u dvorište obiteljske kuće gdje su turisti u iznajmljenom apartmanu večerali, te im se glasno obratio na engleskom jeziku. Vikao im je "fuck you, you Czech idiots" (jebite se češki idioti), a po dolasku policijskih službenika njima je poručio "its none of your fucking bussines, fuck your govermment and Croatia" (nije vaša jebena stvar, jebeš vašu vladu i Hrvatsku).

 

Tužiteljstvo je tražilo kaznu od 700 eura (raspon propisan člankom 6 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira je 700 o 4.000 eura). Međutim, u istom tom članku piše da se događaj mora odviti na javnom mjestu da bi postao prekršaj i bio kažnjiv. To u ovom slučaju, smatra sud, nije bilo ispunjeno.

"Konkretno djelo, odnosno događaj o kojem bi se trebalo suditi, nema obilježja prekršaja jer tužitelj u činjeničnom opisu ne precizira i ne konkretizira mjesto izvršenja prekršaja iz kojeg bi nepobitno proizlazio zaključak da je opisani događaj bio dostupan javnosti i da se ponašanje okrivljenika reflektiralo u javnosti, odnosno da su posljedice opisanog događaja u konkretnom slučaju bile dostupne trećim osobama, već se kao mjesto izvršenja prekršaja navodi dvorište obiteljske kuće u Medulinu, a koje po svojoj namjeni ne predstavlja javno mjesto, već privatan posjed/vlasništvo", stoji u obrazloženju presude.

Što je nagnalo Šveđanina na ovakve prostote (osim alkohola), nije poznato. (I. B.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa