Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Nezavisne liste koje su postale stranačke i obrnuto

1
Nezavisne liste koje su postale stranačke i obrnuto

„Zakon je tu jasan, nezavisna lista ne može ići sa stranačkom listom. Da se mene osobno pita, onda ne. Ja sam za to da SDP samostalno ide na izbore“, odgovorila je saborska zastupnica SDP-a iz Pule Sanja Radolović u velikom intervjuu za Istarski.hr na pitanje kolege Ivora Balena, postoji li mogućnost zajedničkog izlaza pulskog SDP-a i Filipa Zoričića na iduće lokalne izbore.

Naravno, stranačka lista ne može formalno biti u koaliciji s nezavisnom listom, odnosno na izbornom listiću ne može pisati 'SDP-Nezavisni', ali upravo je istarski SDP primjer da su neformalne koalicije između stranaka i nezavisnih moguće i česte.

 

Samo nekoliko dana nakon izjave Sanje Radolović, upravo se jedna takva koalicija raspala. Naime, nakon što se nezavisni gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio učlanio u stranku Republika, vodnjanski SDP objavio je da je tom odlukom nezavisna lista Edi Pastrovicchio nakon dvije godine prestala postojati.

"Nakon svih događanja gradski vijećnici Sandra Franjul i Daniele Manzin te vijećnik čiji je mandat u mirovanju, Andrea Baressi, odlučili su istupiti iz nezavisne liste te će od sada u budućem radu Gradskog vijeća Vodnjana predstavljati birače kao vijećnici SDP-a“, objavili su iz vodnjanskog SDP-a.

"Prelaskom gradonačelnika Pastrovicchia u navedenu političku stranku izgubio se smisao postojanja nezavisne liste“, poručili su SDP-ovci, što je pomalo kontradiktorna rečenica jer su oni čitavo vrijeme 'glumili' nezavisne, a nikada nisu prestali bili članovi SDP-a. Naime, SDP je uoči prošlih lokalnih izbora odlučio da se u Vodnjanu neće kandidirati sa svojom listom, već su s nekoliko svojih članova pojačali listu Edija Pastrovicchija.

Ostat će tako zabilježeno da je vodnjanski SDP od početka 2021. do početka 2024. funkcionirao kao dio nezavisne liste.

Za razliku od njih, HDZ Sv. Petra u Šumi je od 2001. do 2005. godine barem bio samostalna lista, a ne dio druge nezavisne liste. Naime, nakon smrti Franje Tuđmana i potopa HDZ-a na parlamentarnim izborima 3. siječnja 2000. godine, kada su mnogi predviđali gašenje te stranke, supetarski HDZ, jedini koji je 1997. dobio izbore u nekoj istarskoj općini ili gradu, na izbore 2001. godine izašao je kao nezavisna lista Marija Bratulića. Bratulić je pobijedio i do 2005. je vladao kao nezavisni načelnik, da bi se od izbora 2005. ponovo kandidirao kao HDZ-ovac s listom HDZ-a.

Edi Pastrovicchio nije prvi istarski nezavisni gradonačelnik koji se na polovici mandata učlanio u neku stranku i prestao biti nezavisni. Prije njega to je učinio prvi čovjek istarskog SDP-a Vili Bassanese. On je gradonačelnik Umaga postao 2009. godine kao nositelj nezavisne liste, a onda je početkom 2012. godine s desetero članova svoje liste prešao u SDP, i na izborima 2013. godine, sada kao kandidat SDP-a, ponovo izabran za gradonačelnika Umaga.

I za kraj, kao još jedan podsjetnik, da je upravo SDP najčešće koalirao s nezavisnim listama, su izbori za istarskog župana i Skupštinu Istarske županije 2013. godine kada je SDP bio u neformalnoj koaliciji s listom Damira Kajina.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa