Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

U obračunu sa Zoričićem Lerotić i Možemovci prešli crtu govora mržnje

5
U obračunu sa Zoričićem Lerotić i Možemovci prešli crtu govora mržnje

Informacija da se pulska gradska tvrtka Pula usluge i upravljanje nije javila na natječaj kojim se tražio novi koncesionar na deset godina za popularni ugostiteljski objekt na Bunarini, o čemu je pisao Istarski.hr, očekivano i predvidljivo odmah je izazvala političke reakcije dvoje najžešćih oponenata pulskog gradonačelnika Filipa ZoričićaMarina Lerotića i Dušice Radojčić, koja se doduše skriva iza službene Facebook stranice pulskog Možemo, ali rukopis je njezin.

Te dvije reakcije ne bi bile ništa novo u njihovim obračunavanjima sa Zoričićem da oboje u svojim postovima ovog puta nisu prešli granicu koja se u uređenim društvima rijetko prelazi, a među ljevičarima, kakvim se Lerotić i pulski Možemovci smatraju – nikada.

Ta granica je prozivanje političkog protivnika zbog njegovog porijekla. U uređenim društvima takva retorika naziva se govor mržnje, na samoj granici fašizma.

Marin Lerotić je u svom postu napisao da je „odustajanje trgovačkog društva Pula usluge od ugostiteljskog objekta na Bunarini, pokazatelj potpunog nerazumijevanja pulske tradicije ove gradske administracije na čelu s gradonačelnikom Zoričićem“.

 

I dok je Lerotić svoju aluziju na to da Zoričić kao rođeni Splićanin ne razumije pulsku tradiciju, donekle zamaskirao u političko korektno štivo, pulski Možemovci bili su eksplicitniji. Oni su svoj post o Bunarini završili prijetećom i nimalo ugodnom rečenicom: „Vrijeme je da vratimo dite materi - Pulu Puležanima“.

Za one koji nisu pročitali čitav njihov post naslovljen 'Mama, ja nisam na Bunarini', u njemu piše: „A nisam više ni u Uljaniku, ni na Lungu, ne kližem i ne igram tenis na Valkanama. Zbog nebrige ove vlasti građani su već ostali: bez kluba Uljanik; bez Lungomarea; bez SRC Valkane kojeg Grad ne traži natrag, iako je protuzakonito upisan u vlasništvo cementare; bez samačkih hotela; sada ostajemo i bez Bunarine, a možda čak i Fratarskog.

Bitno da oni planiraju parkirne kuće u sportsko rekreacijskim zonama i rade ringišpil parikirališta.  Napokon smo saznali na šta gradonačelnik misli kad kaže 'i sve ono što radimo'. Ma super je to 'odradio'.

Toliko dobro da se pitamo što će nam uopće ostati do kraja njegovog mandata, dok su problem cajke, nudizam i gin-tonic. Vrijeme je da vratimo dite materi - Pulu Puležanima“.

U bilo kojem drugom kontekstu ova zadnja rečenica možda bi se mogla protumačiti i kao „oduzmimo Pulu od ove gradske vlasti i vratimo je građanima Pule“, ali u situaciji dok i drugi govore o gradonačelniku (Splićaninu) koji ne razumije pulsku tradiciju, poruka da je došlo „vrijeme da Pulu vratimo Puležanima“, u meni izaziva nelagodu, sličnu kao kada opskurni hrvatski desničari kažu 'Vratimo Hrvatsku Hrvatima' ili njemački neonacisti kliču 'Vratimo Njemačku Nijemcima'.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa