Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

IDS, PGS, Fokus i Reformisti u Zagrebu bi trebali kandidirati Ivana Jakovčića

1
IDS, PGS, Fokus i Reformisti u Zagrebu bi trebali kandidirati Ivana Jakovčića

IDS, PGS, Fokus i Reformisti u Samoboru su 9. prosinca potpisali koalicijski sporazum za parlamentarne i EU izbore. Koalicija s nemaštovitim nazivom 'Za bolju Hrvatsku' okuplja stranke koje su na vlasti ili su prisutne u zapadnoj, središnjoj i sjevernoj Hrvatskoj, a najjači adut im je što su gradovi u kojima su te stranke na vlasti (Poreč, Labin, Rovinj, Buje, Novigrad, Samobor i Sveta Nedelja) po mnogim parametrima među najuspješnijim gradovima u Hrvatskoj, pa će tu činjenicu vjerojatno najviše naglašavati u predizbornoj kampanji.

Meni osobno najznakovitiji bio je sastav IDS-ovog tima koji je nazočio potpisivanju sporazuma u Saboru. Pored predsjednika stranke Dalibora Pausa, u Samoboru su bili eurozastupnik Valter Flego; saborski zastupnici Emil Daus i Katarina Nemet, te gradonačelnici Valter Glavičić, Loris Peršurić, Anteo Milos i Fabrizio Vižintin.

To su vjerojatno i sigurni IDS-ovi kandidati koji će biti na vrhu liste ove koalicije u VIII. izbornoj jedinici u kojoj IDS računa na tri saborska mandata, a ciljat će i na četvrtog.

 

Valter Flego bit će nositelj liste na izborima za Europski parlament, ali uvjeren sam da će biti i na posljednjem 14. mjestu liste za Sabor. Flego je najpopularniji IDS-ov političar i ako bude na listi sigurno će dobiti više od 10 posto preferencijalnih glasova, čime bi preskočio sve druge kandidate s liste i svih pomaknuo za jedno mjesto, uključujući i Darija Vasilića iz PGS-a, koji bi tada s trećeg pao na četvrto mjesto. 

Na izborima 2016. godine Flego je također bio na 14. mjestu i osvojio je 7,97 posto preferencijalnih glasova, ali tada je prvi na listi bio i Boris Miletić koji je osvojio svaki treći preferencijalni glas, odnosno 32,38 posto.

Pretpostavka je da će osim kandidata IDS-a i PGS-a na zajedničkoj listi u VIII. izbornoj jedinici vjerojatno biti i neki kandidat Reformista (teže Fokusa), pa bi onda bilo logično da i neki IDS-ovci budu kandidati u drugim izbornim jedinicama.

Najveći kapitalci, uspješni IDS-ovi gradonačelnici, bit će u VIII. izbornoj jedinici, ali ima IDS još jednog kapitalca, koji je među istarskim biračima uglavnom već pročitan, ali bi sigurno dobro prošao izvan Istre, poglavito u VII. ili I. izbornoj jedinici a to je, pogađate – Ivan Nino Jakovčić.

Ninovo prošlotjedno gostovanje u emisiji Šupress Radio Pule kod Danielea Sponze još je jednom potvrdilo da je stari lisac i dalje space shuttle za većinu, ne samo istarskih, nego i hrvatskih političara.

Stoga, dajte nam Ivana Jakovčića kao nositelja liste koalicije 'Za bolju Hrvatsku' u prvoj, zagrebačkoj izbornoj jedinici i neka se sučeli s Andrejom Plenkovićem, Sandrom Benčić, Ninom Raspudićem i drugim kapitalcima pa će parlamentarni izbori, kada god budu, možda biti i zanimljivi. Možda se onda i SDP-ovac Peđa Grbin predomisli pa i on, umjesto u VIII. ode u I. jedinicu, gdje mu je po funkciji u stranci i mjesto.

Za podsjetnik, kada se Jakovčić na prvim hrvatskim EU izborima 2013. godine kandidirao kao nezavisni kandidat, nakon Istarske županije, najviše glasova dobio je u Primorsko-goranskoj županiji i u Gradu Zagrebu.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa