Komentar dana Nenada Čakića

HND, tužbe protiv novinara i Infobipov glavni urednik

6
HND, tužbe protiv novinara i Infobipov glavni urednik

„Ovakvim pisanjem tužitelju je nanesena nematerijalna šteta i to u vidu duševnih boli – uznemirenost zbog iznesenih neistina zbog kojih je imao problema čak i unutar svoje obitelji, a i u svojem radnom okruženju, zbog uvredljivih komentara koje je dobivao“.

Ako ste pomislili da je ovo citat iz neke tužbe protiv novinara koju je pokrenuo neki lokalni šerif iz neke HDZ-ove vukojebine, pogriješili ste. Ovo je citat iz tužbe koju je u ožujku 2016. godine na Općinskom sudu u Zagrebu protiv našeg portala pokrenuo Dražen Majić, glavni urednik Infobipovog news portala iz Vodnjana i nekadašnji član Hrvatskog novinarskog društva, udruge koja je prije nekoliko dana dobila novo vodstvo, u kojem su važne uloge dobile i dvije novinarke iz Majićeve redakcije.

Inače, prije godinu dana osnovan je i istarski ogranak HND-a u kojem sve važne funkcije također obnašaju isključivo novinari iz Majićeve redakcije. Iskreno, istarski ogranak novinarske udruge u čijem vodstvu nema niti jednog novinara Glasa Istre, je isto kao kada u Udruzi nogometnih prvoligaša svojevremeno nije bio niti jedan predstavnik Hajduka.

No, da se vratim na Majićevu tužbu protiv našeg portala. Na ovu tužbu (ujedno i jedinu koju trenutno ima naša izdavačka kuća) i novo vodstvo HND-a ne bih se uopće osvrtao da jedna od glavnih tema na njihovoj izbornoj skupštini u Zagrebu 18. ožujka nisu bile upravo tužbe protiv novinara. Kakvo licemjerje, novinarski ceh naglašava problematiku tužbi protiv novinara, a istovremeno nekadašnji član tog ceha i urednik redakcije čiji su članovi na najvažnijim funkcijama u cehu, tuži drugi medij i to zbog duševnih boli. Inače, Majić je točno izračunao koliko su teške te duševne boli – ni manje ni više, nego 40 tisuća kuna!

A povod Majićeve tužbe protiv našeg portala još je bizarniji. Naime, u ožujku 2016. godine na HRT-u, gdje je Majić tada bio urednik, izbila je afera zbog dokumentarnog filma '15 minuta - Masakr u Dvoru'.

Dražen Majić je tada HRT-ovom Nadzornom odboru, Programskom vijeću te saborskom Odboru za medije uputio pismo u kojem je za sve probleme s tim filmom optužio Roberta Zubera, tada već bivšeg voditelja Dokumentarnog programa HRT-a. Čitavo je pismo objavio i Jutarnji list.

Budući da su i Majić i Zuber iz Pule, tekst iz Jutarnjeg prenijeli smo i mi. Idućeg dana Jutarnji list je objavio i reagiranje, odnosno odgovor Roberta Zubera, pa smo prenijeli i taj tekst. Zuber u svom odgovoru nije štedio Majića, pa smo nakon nekoliko dana od Majićevih odvjetnika (ne od njega!) dobili „zahtjev za ispravak objavljene informacije i zahtjevom za objavljivanjem demantija i odgovora na pismo Roberta Zubera“. I to smo objavili.

I onda je uslijedilo neugodno iznenađenje. Za nekoliko dana dobili smo tužbu zbog objave reagiranja Roberta Zubera koje smo mi i još neki mediji prenijeli s Jutarnjeg lista. A najbizarnije u čitavom slučaju je da je Dražen Majić tužio samo nas i Tportal (koji je također prenio Zuberovo reagiranje), ali nije tužio Roberta Zubera, koji je pismo napisao, ni Jutarnji list, koji je pismo prvi objavio.

I sada bi taj i takav HND, u kojem su članovi Majićeve redakcije istaknuti članovi, nekome trebao moralizirati o tužbama protiv novinara.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa