Komentar dana Nenada Čakića

Ako je Viktor Kancijanić terorist, onda je to i Vladimir Gortan

21
Ako je Viktor Kancijanić terorist, onda je to i Vladimir Gortan

Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na svom je FB profilu prozvao Gorana Hrvatina, načelnika Općine Tinjan, koji je poziv pazinskog ogranka Matice Hrvatske, za obilježavanje 50. godišnjice pogibje Viktora Kancijanića nazvao “neprihvatljivim sadržajem koji je protivan Ustavu RH pa i statutu općine Tinjan”. Također, prema pisanju Tomislava Karamarka, Hrvatin je okupljanje u društvenom domu istim povodom zabranio zbog “promicanja neprihvatljivih ciljeva i sadržaja”.

Za one koji ne znaju, Viktor Kancijanić, rodom iz Tinjana je kao 27-godišnji mladić i pripadnik 19-eročlane grupe Feniks, 20. lipnja 1972. ušao u tadašnju državu s ciljem podizanja ustanka hrvatskog naroda. Članovi grupe su uhićeni i svi osim jednog, koji je bio maloljetan, osuđeni na smrt.

Iako se s Tomislavom Karamarkom politički u ničemu ne slažem, u ovom slučaju smatram da je u pravu i mislim da se Goran Hrvatin malo zaletio.

Za ilustraciju napravit ću usporedbu s jednim drugim poznatim hrvatskim domoljubom (ili nacionalistom, ovisno tko gleda) s Pazinštine – Vladimirom Gortanom.

Po čemu se to Viktor Kancijanić razlikuje od Vladimira Gortana? Oboje su bili hrvatski domoljubi, oboje su se borili za hrvatsku stvar i oboje su se borili protiv tadašnjih država – Kancijanić protiv SFR Jugoslavije, Gortan protiv Kraljevine Italije. I Gortan i Kancijanić su od tadašnjih država osuđeni zbog terorizma (ovdje treba dodati da je Gortan osuđen zbog konkretnog stradanja jednog nedužnog civila).

Vladimira Gortana na Pazinštini i Istri se uopće ne propituje, a Viktor Kancijanić za mnoge je i nakon 50 godina običan nacionalist i terorist.

Mislim da je krajnje vrijeme da se povjesničari i političari dogovore što su Gortan i Kancijanić – teroristi ili domoljubi? Jer ako je Gortan domoljub, onda je to i Kancijanić. Ako je Viktor Kancijanić terorist, onda je to i Vladimir Gortan.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa