Komentar dana Nenada Čakića

Danijel Ferić u istarski politički prostor uveo trampizam

2
Danijel Ferić u istarski politički prostor uveo trampizam

SDP-ovci su u svom reagiranju na IDS-ovo priopćenje istakli da njihov „vijećnik Danijel Ferić u svojoj izjavi Glasu Istre nije koristio govor mržnje, nasilja i podjela“. To je točno, on doista nije koristio govor mržnje i nije, za razliku od Željka Ilića, prijetio ničijoj djeci.

No, Danijel Ferić je u svojoj izjavi za Glas Istre, u kojoj je na najvulgarniji i najprizemniji način govorio o privatnom životu Borisa Miletića, u istarski politički prostor uveo trampizam. Povremene trampističke jezične eskapade Ferićevog prijatelja Zorana Milanovića obična su kamilica prema onome što je Ferić izjavio o Miletiću. To je bilo toliko vulgarno da ga neću ni citirati. Elementarna pristojnost mi to nalaže. 

Trampizam je legitiman, ali nije primjeren ni SDP-u ni istarskom čovjeku. Ovdje neću podleći IDS-ovim floskulama o istarskoj tolerantosti i uljudnosti jer povijest nas je naučila da i Istrani itekako znaju biti netolerantni, ali držim da velika većina žitelja Istre u političkom prostoru ipak ne podržava rječnik kojim je Ferić napao Miletića.

U cijeloj priči nedužan nije ni Glas Istre. Tradicionalni mediji bi trebali biti zadnja brana takvoj vrsti komunikacije. Što će nas razlikovati od Facebooka i drugih društvenih mreža ako na svojim stranicama počnemo prenositi takve izjave?

Glas Istre je pritom napravio nešto još gore. Isti je citat, od riječi do riječi, prenio drugi dan u tekstu Bojana Žižovića. Netko neupućen, čitajući komentar Bojana Žižovića, pomislio bi da se Ferić bunio zašto mu izjava nije objavljena bez kraćenja (iako je to napravljeno dan ranije), pa ga je onda Žižović išao citirati od riječi do riječi i s pravopisnim greškama (kako je naveo Žižović) kako bi čitatelji vidjeli što to Glas Istre nije htio objaviti Feriću.

Možda Žižović (iako je zamjenik glavnog urednika) doista nije znao da je sporna Ferićeva izjava od riječi do riječi objavljena dan ranije u članku Marcella Rosande. Bez obzira iz kojeg su razloga dvaput ponovili vulgarne Ferćeve riječi, Glas Istre se ovime spustio na razinu notornog Ipressa.   

Rubriku Komentar dana Nenada Čakića možete pratiti i komentirati i na Facebooku

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa