Komentar dana Nenada Čakića

Više nigdje bez covid putovnice! Ne vidim u čemu je problem?

1
Više nigdje bez covid putovnice! Ne vidim u čemu je problem?

'Cijepljenje neće biti obavezno, ali će protivnicima život biti otežan', napisao sam u ovoj rubrici u prosincu prošle godine.

Tada sam još napisao da će „protivnici cijepljenja ostvarit svoje pravo da ne budu cijepljeni, ali će istovremeno zbog svoje odluke imati toliko ograničenja da će morati zaboraviti na život kakav su imali prije pandemije. Vrlo je vjerojatno da se u javne prostore (državne, županijske i gradske institucije) neće moći ući bez potvrde o cijepljenju, a moguće je da se bez takve potvrde neće moći ući ni u kazalište, kino ili na utakmice“.

Komentatori ispod teksta, a bilo ih je puno, svi su me redom popljuvali, govorili su mi da pišem bedastoće, ali čini se da sam ipak ja bio u pravu.

Moja predviđanja polako se ostvaruju, bez covid-putovnice više se neće moći ni u trgovačke centre i ja u potpunosti podržavam takvu odluku. Najsmješnije mi je da su sada odjednom u obranu velikih trgovačkih centara stali upravo oni koji su prije tvrdili da Vlada i Stožer nekim mjerama protežiraju velike lance.

Ne vidim u čemu je problem? Tko se ne želi cijepiti neka si napravi brzi antigenski test prije svakog odlaska liječniku, u shopping ili na koncert. Za usporedbu, na niti jedno od tih mjesta ne možete, primjerice, otići potpuno goli, a vrlo vjerojatno ni samo u gaćama. Jesu li golaćima time povrijeđena njihova ustavna prava?

Početkom tjedna bio sam na utakmici u Danskoj. Za ulazak u restoran trebali smo pokazati covid potvrdu. Pola minute posla za konobara, a ogroman osjećaj sigurnosti za nas. I ono što je najljepše u toj priči – nigdje, ali doslovno nigdje u Danskoj zaštitne maske nisu obavezne.

Već mi je pun kufer ograničenja. Želim kupovati bez maske, slobodno putovati, odlaziti na koncerte i uživati u hrani u zatvorenom dijelu restorana. Ako je posjedovanje covid-putovnice uvjet za to, onda ga objeručke prihvaćam. Cijepio sam se, dobio sam e-potvrdu na svoj mobitel i želim opet uživati u životu. Tko i dalje ima otpora prema cjepivu, ima izbor – može ostati kod kuće ili raditi brze testove svaka tri dana. Ali ne želim da njihova sloboda izbora ugrožava moju slobodu kretanja. (Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa