Komentar dana Nenada Čakića

Bratulić otkrio dvije stvari koje neki od nas odavno znaju

2
Bratulić otkrio dvije stvari koje neki od nas odavno znaju

Supetarski načelnik i ugledni istarski HDZ-ovac Mario Bratulić u jednom je razgovoru, čiju je snimku objavio Telegram, priznao da je na izborima za župana 2017. godine, umjesto za svoju stranačku kandidatkinju Moniku Udovičić, glasao za IDS-ovca Valtera Flega.

„Flego je moj prijatelj. Ča će mi Monika, Monika ni moja prijateljica kad bi nas…utopila u žlici vode“, rekao je Bratulić i samo otkrio dvije stvari, koje mi koji istarsku politiku pažljivije pratimo posljednjih 30-ak godina, jako dobro znamo.

Prva je da su IDS i HDZ u stvarnom ratu bili samo u prvoj polovici 90-ih godina. Nakon toga ove dvije stranke funkcioniraju u miroljubivoj koegzistenciji, kao dvije vojske koje su u kratkotrajnom međusobnom ratu zauzele svaka svoj teritorij i sada ga zajedno brane od trećih vojski. IDS i HDZ su prijateljske stranke, jedni drugima ne ulaze u biračko tijelo, jedni drugima služe za galvaniziranje svojih birača, a kada treba, jedni drugima vraćaju usluge.

Druga činjenica, koju je Bratulić otkrio na snimci, je da je još od 1990. godine istarski HDZ uvijek podijeljen na oštro suprotstavljene frakcije, među kojima su ponekad veći antagonizmi nego prema stvarnim političkim protivnicima. U 90-ima, kada je istarski HDZ bio podijeljen na Šetićev, Golobov i Močibobov, popularna je bila anegdota da kad bi netko od te trojice kod Tuđmana dobio pola sata za izvješće iz Istre, 20 minuta bi potrošio na olajavanje one druge dvojice, a samo zadnjih 10 minuta na IDS.

Na prošlim parlamentarnim izborima jaz između ekipe oko Jurice Šiljega i ekipe oko Antona Klimana mogao se osjetiti i u javnom prostoru, nisu se trudili ni sakriti ga unutar stranačkih zidova.

U istarskom HDZ-u se, dakle, ništa nije promijenilo ni nakon 30 godina. Geslo da je unutarstranački konkurent jedini pravi politički protivnik, kod njih je i dalje na snazi. 

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa