najavio ministar butković

Istarski ipsilon postaje Istarski iks

20.11.2023 - 12:46
Foto: Srećko Niketić/Pixsell
Foto: Srećko Niketić/Pixsell

Ministar prometa Oleg Butković opširno je govorio o budućim infrastrukturnim projektima i posebno napomenuo da se planira dogradnja Istarskog ipsilona od Kanfanara do Labina, čime bi ta najvažnija istarska prometnica postala Istarski iks. 

"U prometnu infrastrukturu trenutačno se ulaže tri i pol milijarde eura, taj investicijski ciklus dominantno je financiran iz europskih fondova. To su velika ulaganja koja su jedan od generatora gospodarskih aktivnosti ponajprije u građevinskom sektoru, ali i popratnim djelatnostima. Možemo biti zadovoljni jer se tih 3,5 milijarde eura odnose uglavnom na gradnju cesta i željeznica, koje ostaju najveći izazov", rekao je Butković.

"U modernizaciju željezničke infrastrukture već sada ulažemo više od milijardu eura, no ta ulaganja do 2030. godine trebala bi iznositi do šest milijardi. Vlada i ministarstva učinit će sve da provedba tih velikih infrastrukturnih prometnih projekata ide što brže", najavio je Butković.

 

Što se tiče cesta, nakon Pelješkog mosta i probijanja druge cijevi tunela Učka, prioritet je dovršetak koridora prema Mađarskoj, autocesta prema Sisku i gradnja jadransko-jonskog koridora, a potom autoceste Križišće - Žuta Lokva i Metković - Dubrovnik. U planu je i niz brzih cesta u kontinentalnom djelu Hrvatske.

"U Istri ćemo završiti istarski ipsilon. Razgovaramo o tome da autocesta od ipsilona pređe u iks i da se dio od Kanfanara prema Labinu spoji također autocestom", poručio je Butković.

Odgovarajući na pitanje novinara rekao je kako se do sada u Istri nije moglo istovremeno graditi i autocestu i željeznicu jer "Hrvatska nije tako snažna financijski i gospodarski da može paralelno to odraditi".

Sljedeće četiri godine očekuje se početak velikih strateških projekata te možda za sada najveći val investicija, rekao je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Tweet

Posljednje novosti