9. rujna počinje nastava

U Istri je najveća osnovna škola u Hrvatskoj. Učenika sve više, a čekaju ih i novosti

Piše: Igor Radić

05.09.2024 - 18:49
Školarci na pazinskom korzu (Snimio: Milivoj Mijošek)
Školarci na pazinskom korzu (Snimio: Milivoj Mijošek)

U Osnovnu školu Vladimira Nazora Pazin, najveću osmoljetku u Hrvatskoj, 9. rujna krenut će 1.276 učenika, deset više negoli prethodne godine, a među njima i 174 prvašića, izvijestio je ravnatelj Ivan Štefanić na današnjoj konferenciji za novinare, koju je uoči početka nastavne godine priredila pazinska gradonačelnica Suzana Jašić. Štefanić je naglasio i to da je u glazbenu školu upisano rekordnih 39 prvašića, uz novi program udaraljki.

Ova škola broji čak 82 razredna i devet odjela u glazbenom programu. Uz matičnu u Pazinu, koja je upisala 625 učenika, obuhvaća još osam područnih: Trviž (86 učenika), Cerovlje (14), Gračišće (40), Karojba (124), Lupoglav (68), Motovun (56), Sveti Petar u Šumi (106) i Tinjan (157).

 

Štefanić je naglasio i povećan broj skupina u produženom boravku: sada ih je šest, četiri u matičnoj školi te po jedna u Cerovlju i Svetom Petru u Šumi. Ukazao je i na neizbježne izazove vezane uz decentralizirana sredstva države, koja se u cijelosti potroše za prijevoz učenika, pa manjkaju ona za investicije u objekte.

Obrazovne ustanove na Pazinštini pohađat će ukupno 2.077 učenika, 1.276 osnovaca i 806 srednjoškolca, kazala je gradonačelnica Jašić. Posebna pažnja, naglašava, posvećena je djeci s teškoćama u razvoju, pa će tako s njih 21 raditi isto toliko pomoćnika u nastavi. Sredstva za financiranje osigurana su dijelom iz Europskog socijalnog fonda, a 40 posto pokrit će Grad i susjedne općine.

U Gimnaziji i strukovnoj škola Jurja Dobrile, koju pohađa 638 učenika, nastavlja se trend povećanog interesa za strukovna zanimanja, istaknula je ravnateljica Suzana Poropat Božac, dodajući da će se nastava i dalje odvijati u jednoj smjeni, dijelom u prostorima Veleučilišta u Društvenom centru „Veli Jože“. Uvodi se građanski odgoj, za koji su dva nastavnika završila specijalizaciju.

Pazinski kolegij upisao je 163 učenika, od kojih će njih 131 biti smještena u domu. U prvi razred kreće 47 đaka, što predstavlja povećanje u odnosu na prošlu godinu. Kolegij će nastaviti s preventivnim programima te suradnjom s udrugama na lokalnoj i nacionalnoj razini, a planira i nove projekte vezane darovite učenike, izvijestila je Gabrijela Ujčić, stručna suradnica pedagoginja iz te ustanove.

Tweet

Posljednje novosti