istarski.hr u posjedu zanimljivih dokumenata

Inicijativa za Lungomare cijelo vrijeme zna da je vlasništvo na Valkanama čisto, ali šuti o tome?

Piše: Ivor Balen

16.09.2024 - 06:02
Čelnici Inicijative za Lungomare (foto: Srećko Niketić/Pixsell)
Čelnici Inicijative za Lungomare (foto: Srećko Niketić/Pixsell)

Istarski.hr je u posjedu dokumenata koji, moguće je, pokazuju da je Inicijativa za Lungomare još od prosinca 2022. svjesna da vlasništvo nad zemljištem na kojem bi se trebao graditi hotel Valkane nije upitno, ali svejedno u javnost plasira dijametralno suprotne informacije.

Naime, Inicijativi je CERP, Centar za resturkturiranje i prodaju, nasljednik nekadašnjeg Fonda za privatizaciju, još 2. prosinca 2022. poslao dopis u kojem između ostalog piše sljedeće:

"Uvidom u dokumentaciju ovoga Centra i njegovih pravnih prednika, utvrđeno je da je postupak pretvorbe društvenog poduzeća "Giulio Revelante", Pula, okončan pravomoćnim Rješenjem Agencije za restrukturiranje i razvoj od 19. 10. 1992. godine o suglasnosti na namjeravanu pretvorbu.

 

Navedeno Rješenje je upravni akt, a izvršeno je u cijelosti te se može mijenjati samo u obnovi upravnog postupka pretvorbe, okončanog tim Rješenjem, i to samo ukoliko se utvrde razlozi propisani mjerodavnim Zakonom o općem upravnom postupku, postojanje kojih navedenim podneskom Naslova (Inicijative za Lungomare, op. a.) nije učinjeno vjerojatnim."

Ovaj dopis, koji, barem koliko je poznato autoru ovog teksta, Inicijativa za Lungomare nikad nije javno objavila, ukazuje da je priča oko vlasništva nad terenima nekadašnjeg Sportsko-rekreacijskog centra Valkane završena. Svejedno, Inicijativa i dan danas u javnost plasira tvrdnje da to nije tako. 

Aleksej Orel, jedan od čelnika Inicijative, cijelo vrijeme tvrdi da zemljište SRC-a Valkane nije ušlo u temeljni kapital tvornice Giulio Revelante (pa zbog toga, dakle, nije moglo pripasti nasljednicima te cementare, među kojima je posljednja u nizu tvrtka Hotel Valkane). Također, Orel tvrdi da nikad nije napravljena procjena imovine te tvrtke, kojoj su nekad pripadale nekretnine na Valkanama.

U jednom intervjuu u lipnju ove godine on kaže sljedeće:

"Imamo očitovanje od CERP-a iz 2023. godine u kojem stoji da nije bilo procjembenog elaborata, niti da je zemljište uneseno u temeljni kapital." 

Na pitanje novinara "imate li taj CERP-ov dokument", Orel odgovara: "Imamo ga i prvom prilikom ćemo vam ga dostaviti".

Međutim, taj dokument, barem koliko nam je poznato, nikad nije ugledao svjetlo dana.

Na koji dokument je Orel točno mislio, nije poznato. Istarski.hr je u posjedu dokumenta koji je CERP poslao Inicijativi za Lungomare u svibnju 2023. 

U tom dokumentu CERP podsjeća Inicijativu za Lungomare da su im već dali informacije o pretvorbi poduzeća Giulio Revelante 2. 12. 2022.

No ono što je zanimljivije je da u nastavku pojašnjavaju problematiku temeljnog kapitala i procjene imovine (o kojoj govori Orel).

"Izvješćujemo da je uvidom u spis predmetne pretvorbe utvrđeno da je Rješenjem Agencije za restrukturiranje i razvoj od 19. 10. 1992. godine, o suglasnosti na predmetnu pretvorbu, utvrđena procijenjena vrijednost društvenog kapitala u iznosu 11.880.000.000 HRD odnosno 45.000.000 DEM i to na temelju pregovora s potencijalnim ulagačima i prihvaćenom ponudom Heidelberger Zement, Heidelberg, o ulaganju kapitala, o čemu je zaključen ugovor.

Elaborat o pretvorbi, zbog rečene metodologije utvrđivanja vrijednosti društvenog kapitala temeljem pregovora, ne sadrži separat o procjeni vrijednosti nekretnina, kao ni očitovanje procjenitelja o procjeni vrijednosti nekretnina, niti očitovanje pravnika o imovinskopravnom statusu nekretnina, odnosno o pripadnosti nekretnina određenom pravnom režimu, već je priložena samo tablica procjene tržišne vrijednost tvornice s nazivima osnovnih sredstava te njihove nabavne, sadašnje knjigovodstvene i procijenjene vrijednosti. Također je utvrđeno da spisu pretvorbe prileži mišljenje tadašnjeg Ministarstva energetike i industrije od 25. 9. 1992. koje se očitovalo da, ne ulazeći u visinu izvršene procjene vrijednosti poduzeća, kao niti u način utvrđivanja procijenjene vrijednosti, smatra da je ponuđeni model pretvorbe prihvatljiv."

Ako smo dobro iščitali, iz ovoga ispada da procjembenog elaborata nije bilo zato što ga nije ni trebalo biti, s obzirom da je vrijednost kapitala tvornice koja je išla u pretvorbu utvrđena drugom metodom. U ovom slučaju to je bila metoda pregovora s kupcem, tvrkom Heidelberger Zement, prvim vlasnikom tvrtke i zemljišta na Valkanama u nizu, na koncu kojeg se nalazi tvrtka Hotel Valkane.

Ovo pitanje je naročito važno u trenutku kada se definitivno raspliće jedna od posljednjih prepreka izgradnji hotela na Valkanama, a to je pitanje vlasništva nad zemljištem. 

Naime, pod političkim pritiskom stranke Možemo! i Inicijative za Lungomare, koji traže da se Grad upiše na zemljište, gradonačelnik Filip Zoričić je zatražio mišljenje Pravnog fakulteta u Zagrebu o toj problematici. Fakultet je prije nekoliko dana poslao odgovor da se Grad ne može upisati na zemljište. 

Zoričić je tražio i mišljenje DORH-a, koje još nije stiglo.   

Tweet

Posljednje novosti