Sportski pečat - piše Siniša Žulić Sportski pečat - piše Siniša Žulić

Kada 'zvjezdani status' zamjeni delikvencija, rastanak je jedina opcija

0
Kada 'zvjezdani status' zamjeni delikvencija, rastanak je jedina opcija

Malo je nogometaša u povijesti prvoligaške Istre u ovo moderno doba steklo takvu popularnost i naklonost publike kao dojučerašnji Istrin napadač Ante Erceg. Temperamentni 34-godišnji Splićanin svojom je srčanom i borbenom igrom, često na rubu grubosti, osvojio srca brojnih ‘zeleno-žutih’ navijača i imao priliku steći božanski status u ‘tisućljetnom gradu Arene’ kakav je malo tko do sada imao. Na svakom koraku u gradu i na stadionu kada je odsluživao kazne zbog dobivenih kartona, djeca su hrlila slikati se sa svojim idolom ne krijući uzbuđenje zbog susreta.

Erceg se često pojavljivao u akcijama kod posjeta brojnim ustanovama za djecu, a posebno će ostati dojmljivi povici s tribina ‘Ante, Ante’ prilikom njegovog ulaska u igru u njegovom, ispostaviti će se dva kola kasnije, posljednjem susretu u ‘zeleno-žutom’ dresu s Rudešom, u kojem je fenomenalnim pogotkom bacio u trans sve prisutne na Drosini.

Rođeni nogometni delinkvent, srca većeg od Mosora, probisvijet pred kojim će zazirati nogometni suci i protivnički bekovi, kako ga je u svojoj kolumni krajem prošle godine opisao Miljenko Jergović, uspio je svoj ‘zvjezdani status’ upropastiti nepromišljenim ponašanjem među ljudima s kojima je dijelio svlačionicu, ali se često i družio izvan nogometnih okvira. 

 

Vjerovao je kako će ga, kao i mnogo puta do sada, njegova karizma nezamjenjivog strijelca, kakvog Pula dugo nije imala, zaštititi od upućenog mu vritnjaka prema izlaznim vratima pulskog kluba, iako je često volio hodati po rubu strpljenja svojih nadređenih. ‘Kratak fitilj’ kojeg je nerijetko iskazivao na mjestima gdje se prije svega trebala održavati disciplina dogorio je i mnogima koji su dotad trpjeli i tolerirali njegovo hajdučenje na samom terenu i van njega. Puna se čaša strpljenja očito prelila po tko zna koji puta, no sada je napokon i uprava htjela dati do znanja da nitko ne može biti veći od kluba.

 - Ja sam tu dok god su tu Saša Bjelanović i ova garnitura ili dok on ne kaže drukčije, želim mu vratiti na najbolji mogući način. Već sam bio vani, tu mi je lijepo, uživam, a nekad je važnije biti sretan u životu, a imati manje novca, rekao je u jednom intervjuu prošle godine Erceg.

Ove riječi Erceg je pogazio još u prethodnoj sezoni nakon kidanja papirića sucu Jakovu Titliću i drakonske kazne od devet utakmica neigranja. Klub je tada stao iza njega i umjesto ukora dobio je novi ugovor.

Nova suspenzija prijetila mu je nakon što ga je Disciplinskoj komisiji HNS-a prijavio tadašnji šef sudaca Bruno Marić tvrdeći da se Erceg ogriješio o Kodeks ponašanja nogometnih djelatnika, kada je u medijima poprilično oštro komentirao suđenje i njemu postavljene sudačke kriterije. Postao je ‘nacionalni nogometni problem’ i bio je pod povećalom sudaca na gotovo svakoj utakmici, koji bi ga preventivno kažnjavali i prilikom situacija koje možda ne bi bile kažnjive u slučaju nekih drugih igrača. 

S druge strane, fizički obračuni sa suigračima i razbijanje klupskog inventara stvari su koje su se ponavljale u nekoliko navrata tijekom ove sezone. Papiri i jednosmjerna karta prema Splitu bili su spremni prvi puta i uoči ovosezonske utakmice s Rijekom na domaćem terenu, no i uz do tada već sve potrošene kredite, vodstvo kluba odlučilo je pokidati donesenu odluku koja je bila na stolu i pokajniku Ercegu, koji je obećao kako se takvo ponašanje više neće ponoviti, pružiti još jednu šansu. Bjelanović je tada bio ‘meka srca’ i progledao kroz prste zločestom dečku još jedan put.

No, ovoga puta ni sportski direktor Istre nije mogao utjecati na ishod novog sukoba, jer je prgavi Splićanin prekrižen iz igračkog kadra pri izlasku iz svlačionice trening kampa u Balama od strane principijelnog Talijana Paola Tramezzanija, ali i njegovih dojučerašnjih suigrača. Principijelan je prije njega pokušao biti i dotadašnji trener David Catala, no pod pritiskom lošijih rezultata i javnosti bio je prisiljen često ratnički raspoloženog Ercega vratiti u sastav.

Puljani su ovim potezom igrački značajno oslabljeni uoči posljednjeg kruga HNL prvenstva. Svjestan je toga i Tramezzani, koji će sada morati s još većim angažmanom pronaći unutarnje rezerve i moguću zamjenu protjeranom napadaču. Biti će to vrlo težak zadatak, jer nakon odlaska Mounsefa Bakrara nitko od igrača, od kojih se očekuju golovi, nije pokazao na terenu da je to kadar učiniti. 

Autor

Siniša Žulić

Siniša Žulić

sport@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa